Agrostar propune concentrarea PAC pe garantarea securitatii si stabilitatii alimentare

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 15:03
1819 citiri
Agrostar propune concentrarea PAC pe garantarea securitatii si stabilitatii alimentare

Agrostar a prezentat, joi, in cadrul Reuniunii Grupului de Lucru Largit de la Bruxelles, trei propuneri pentru viitoare Politica Agricola Comuna (PAC), una dintre sugestii fiind concentrarea acesteia pe garantarea securitatii si stabilitatii alimentare, a comunicat vineri Federatia, precizeaza NewsIn.

In cadrul primei propuneri, Agrostar a vizat acordarea posibilitatii agricultorilor de a atrage de pe piata un venit echitabil si permisiunea de a continua furnizarea unei game largi de servicii economice, sociale si rurale. "Aici avem in vedere, printre altele, reconsiderarea rolului fermelor mici si mijlocii, stabilirea unui sistem simplificat de plata pe hectar pentru fermele mici si mentinerea sau identificarea unor noi instrumente de interventie pe piata", se arata in comunicatul Federatiei Agrostar.

Cea de-a doua propunere sustine mentinerea celor doi piloni (Pilonul I-Plati Directe si Masuri de Piata si Pilonul II-Dezvoltarea Rurala) si introducerea platilor pe suprafata din AXA 2.

"La acest capitol propunem noi masuri prin care sa fie stimulata comasarea terenurilor, incurajarea dezvoltarii activitatilor economice neagricole la sate si atenuarea efectelor schimbarilor climatice", explica Agrostar.

Federatia Agrostar a mai propus implementarea de politici structurale menite sa modifice cadrul de organizare si functionare a pietei comune.

"Propunem masuri care sa duca la facilitarea accesului agricultorilor la credite, masuri care sa permita organizatiilor de producatori si organizatiilor interprofesionale sa contribuie la stabilitatea pietei prin acordurile si contractele sectoriale voluntare. De asemenea, este necesar sa se permita organizatiilor de producatori sa planifice productia si sa o adapteze, precum si ameliorarea masurilor fiscale pentru agricultori", au argumentat oficialii Agrostar.

"Pozitia Romaniei in privinta noii Politici Agricole Comune trebuie sa inceapa de la situatia potrivit careia ponderea populatiei ocupate in agricultura in Romania este cea mai mare din UE, dar este in scadere inca din perioada de pre-aderare (de la 36% in 2005 la 30% in 2007). In alta ordine de idei, Romania are o populatie agricola de aproape cinci ori mai mare decat media UE si dubla fata de urmatoarea clasata. In ce priveste suprafata medie a unei exploatatii, suntem in cealalta extrema, alaturi de tari mici si cu alt specific agricol (Cipru, Malta)", a declarat presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

De asemenea, potrivit Agrostar, Romania are cea mai mare pondere a populatiei ocupate in agricultura din UE, insa numarul mediu al persoanelor angajate in agricultura era de doar 91.750 persoane in 2009.

In acest context, Agrostar sustine corelarea politicilor agricole cu cele de protectie sociala si dezvoltare profesionala in mediul rural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agrostar pac securitate stabilitate alimentara agricultura , #Agricultura