Agrometeo: Lucrarile agricole se vor efectua normal

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:00
1327 citiri
Agrometeo: Lucrarile agricole se vor efectua normal
Foto: (c) JAROSLAV PAP/ TANJUG ARHIVA

Lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale si semanat se vor efectua, in general, normal in perioada urmatoare si, mai ales, in zilele fara precipitatii, in timp ce aprovizionarea cu apa in stratul de sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, arata prognoza agrometeorologica, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In intervalul 21 - 27 octombrie 2014, din punct de vedere agrometeorologic, in cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Munteniei, izolat in sud-vestul Transilvaniei si nord-vestul Crisanei, se va semnala seceta pedologica moderata, puternica si extrema. Pe de alta parte, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, potrivit Agerpres.

Conform specialistilor ANM, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in aproape toata tara, cu exceptia zonelor depresionare centrale si nordice, precum si in cazul terenurilor agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.

Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima vor inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (1-4 frunze), iar sub aspect fenologic, la rapita se vor continua germinarea-rasarirea (30-100%) si cresterea aparatului foliar (4-6 frunze), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

De asemenea, porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%), local fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, in aproape toate zonele de cultura, in timp ce la sfecla de zahar din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologica (50-100%) si recoltarea. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea la soiurile tardive.

Pe fondul acestor estimari, specialistii in agrometeorologie recomanda: eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale, efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm, continuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, precum si finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon.

Prognoza ANM releva faptul ca, in primele zile ale intervalului analizat, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care se va produce o racire treptata a vremii, in cea mai mare parte a tarii. In acest sens, temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 4 si 20 de grade Celsius, la inceputul perioadei, abaterile termice pozitive fiind cuprinse intre un grad si 8 grade Celsius, respectiv intre zero si 10 grade Celsius, in restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor.

Totodata, temperatura maxima a aerului se va situa intre 5 si 25 de grade Celsius, la nivelul intregii tari, iar minima va oscila intre-5 si 14 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 7 si 17 grade Celsius, optima parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna semanate in epoca optima. In acelasi timp, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, la nivelul intregii tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lucrari agricole, #rezerva apa sol agricol , #Agricultura