Agricultura Romaniei ar putea primi in plus sapte miliarde de euro de la UE

Marti, 26 Iunie 2012, ora 19:27
2040 citiri
Agricultura Romaniei ar putea primi in plus sapte miliarde de euro de la UE

Romania ar putea sa primeasca pentru agricultura, in urmatorul exercitiu financiar multianual 2014 - 2020, un buget cu aproape sapte miliarde de euro mai mare decat cel actual, ajungand la 21 miliarde de euro, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

"Agricultura ar urma sa primeasca circa 400 miliarde de euro din cele 1.025 de miliarde de euro cat este bugetul european, iar agriculturii romanesti ar urma sa-i revina un buget cu aproape sapte miliarde de euro mai mare decat bugetul actual din 2007 - 2013. Daca in prezent avem 13,5 miliarde de euro, pentru perioada urmatoare bugetul ar fi de 21 de miliarde de euro", a spus Irimescu, prezent la dezbaterea "Romania si Reforma Politicii Agricole Comune. Impact si Oportunitati".

Potrivit acestuia, majorarea bugetului are loc pe fondul cresterii graduale pentru platile directe, care ar ajunge la 100% in 2016, si unei cresteri de 20 de euro/ha datorita convergentei, procesul prin care platile directe incearca sa se alinieze la nivel european.

"Cineva s-ar intreba despre ce aliniere este vorba daca un agricultor olandez beneficiaza de 459 de euro, iar agricultorul roman de 180 de euro, insa aici discutiile sunt mai profunde. Este cert ca daca platile sunt la acest nivel, asta este din cauza faptului ca, in perioada de referinta, cand s-au negociat sumele pentru Romania, noi am avut performante slabe in ceea ce priveste productivitatea la hectar", a explicat secretarul de stat.

Discutii pentru majorarea bugetului in cazul tarilor sub medie

Revenind la problema convergentei si a bugetului pe care Romania ar urma sa-l primeasca, Irimescu a precizat ca, in cazul in care cresterea propusa initial ar fi de 20 de euro/ha pentru Romania, s-ar ajunge la 75% din plata medie europeana, care este acum de 270 de euro.

"Pentru a oferi o crestere mai mare tarilor aflate sub medie, a trebuit sa taie de la statele membre mari, precum Franta sau Germania, care sunt dispuse sa accepte unele reduceri, dar nu oricat si nu oricum. Din cauza asta, sunt discutii ridicate in consiliu de statele respective prin care cer sa se ia in calcul cei doi piloni", a precizat oficialul MADR.

El a aratat ca, in acest caz, Romania ar fi dezavantajata, deoarece beneficiaza de o suma importanta pe Pilonul II (dezvoltare rurala), respectiv de 8 miliarde de euro.

"Speram sa nu se ajunga acolo si sumele pentru dezvoltare rurala pentru Romania sa fie mentinute la opt miliarde de euro si sa obtinem si cei aproape sapte miliarde de euro pentru platile directe. Romania a solicitat o crestere mai importanta. Ne bucuram ca raportul PE mentioneaza o crestere mai buna, ceea ce ar conduce in cazul Romaniei la o plata directa de 210 euro, adica un castig de 10 euro/ha, rezultand sume importante pentru Romania. Speram ca si Consiliul sa accepte propunerea lui Santos (n.r. propunerea reprezentantului Parlamentului European Luis Manuel Capoulas Santos privind schemele pentru sprijin direct pentru fermieri)", a adaugat acesta.

Secretarul de stat si-a exprimat speranta ca aceasta crestere de buget de care ar putea beneficia agricultura Romaniei va duce la o modernizare a sectorului, dar si a mediului rural.

"In principiu, credem ca cresterea substantiala de buget pentru fermierii romani va reprezenta o oportunitate deosebita nu doar pentru o acumulare in sensul cumpararii de jeep-uri, cum s-a mai intamplat in agricultura romaneasca, ci sa vedem cum agricultura si mediul rural se vor moderniza corespunzator si ca nu vom mai fi la decalajul pe care mediul rural romanesc il inregistreaza fata de alte tari", a concluzionat Achim Irimescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#majorare buget agricultura, #buget agricultura UE, #Romania buget 2014 2020 , #Agricultura