Agricultura nu va mai avea A"stegulete rosiiA"

Marti, 04 Aprilie 2006, ora 10:28
927 citiri

Agricultura nu va mai avea stegulete rosii la raportul din mai datorita progreselor realizate in acest an."Cele sase stegulete rosii - doua ale Ministerului Agriculturii pentru Agentia de Plati Interventie pentru Agricultura - APIA si pentru Sistemul de Identificare a Parcelelor - IACS si patru ale Autoritatii Sanitare Veterinare - isi vor schimba culoarea, cel putin in galben, datorita progreselor inregistrate", a precizat Craciun.

Prin cele doua agentii de plati - APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit se vor derula 40 la suta din fondurile europene destinate Romaniei, acestea fiind orientate catre agricultura si dezvoltare rurala.

Potrivit secretarului de stat in MAPDR, pana in 2013 Romania urmeaza sa absoarba 12,5 miliarde euro. "Numai in primul an de aderare, prin cele doua agentii de plati Romania va primi 1,2 miliarde euro, 500 milioane euro pentru plati directe si interventii in piata si 700 milioane euro pentru dezvoltare rurala si pescuit", a precizat Mugur Craciun.

APIA are in prezent 2.300 de oameni, 200 la nivel central si 2.100 la nivel local. In urmatoarea perioada se vor ocupa alte 1.300 de posturi, 100 la nivel central si 1.200 la nivel local, iar din luna septembrie va demara o noua etapa de angajare, adica inca 1.400 de posturi, astfel incat la finele anului APIA sa detina 5.000 de angajati.

"Numarul mare de posturi la aceasta agentie deriva din faptul ca Romania are un numar mare de solicitari de plata, circa 1,8 milione solicitari pentru plati directe, adica pentru fiecare hectar compus din parcele de minim 0,3 ha", a explicat secretarul Mugur Craciun.

Pentru anul 2007 se discuta cu Ministerul Finantelor Publice si cu Guvernul Romaniei alocarea pentru agricultura a unui buget cu un miliard de euro mai mare decat in prezent, buget necesar pentru efectuarea platilor nationale si europene, urmand ca la sfarsitul anului bugetar, Romania sa depune documentatia pentru recuperarea acestor fonduri din bugetul UE, a spus Mugur Craciun.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.