Agricultorii afectati de grindina vor fi ajutati printr-o schema de minimis

Joi, 15 Mai 2014, ora 15:30
1598 citiri
Agricultorii afectati de grindina vor fi ajutati printr-o schema de minimis

Agricultorii care au inregistrat pagube din cauza caderilor de grindina vor fi ajutati printr-o schema de minimis similara celei aplicate in 2012, insa trebuie sa fie finalizata o evaluare exacta a pagubelor, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Nu avem inca finalizata o evaluare exacta a pagubelor. Au fost pagube in jurul Bucurestiului atunci cand a cazut grindina si acolo cu siguranta vom gasi solutii sa intervenim, pentru ca au fost solarii distruse. Cred ca va amintiti ca in anul 2012, una dintre primele masuri pe care le-am luat a fost sa-i ajutam pe cei din zona Galatiului afectati de caderi de zapada. Vom face tot posibilul ca acum sa-i ajutam printr-o schema de minimis pe cei care au avut acum aceste necazuri", a spus Constantin, prezent la conferinta organizata de LAPAR.

Acesta a precizat ca ajutorul de minimis va putea fi orientat si catre persoane fizice nu numai catre asociatii. Pe de alta parte, seful MADR considera ca, pe termen mediu, solutia in astfel de situatii o reprezinta fondurile mutuale.

"Solutia pe termen mediu, am mai spus-o, o reprezinta fondurile mutuale. Avem legislatie pregatita, avem fonduri europene imediat ce se aproba PNDR si atunci toti cei care vor fi membri, prin contributia ministerului si prin fonduri europene, vor primi despagubiri", a spus Constantin.

In ceea ce priveste situatia culturilor agricole, ministrul a afirmat ca pana acum agricultura a beneficiat de pe urma caderilor de precipitatii, chiar daca in unele zone, pe suprafete mici, s-au inregistrat pagube, iar agricultura ar mai avea nevoie de ceva precipitatii si in luna mai.

"Au fost si anumite suprafete afectate de precipitatii, dar nesemnificative, insa in anumite zone, precum Calarasi si Ialomita, nu au cazut precipitatii. In timp ce in Mehedinti erau caderi masive in Ialomita se iriga. Cred ca pentru agricultura ar mai trebui sa avem ceva ploi in luna mai. Pana acum culturile de toamna arata foarte bine, dar nu vreau sa fac estimari pe productii pentru a nu influenta intr-o forma sau alta preturile, dar eu zic ca sunt premise foarte bine si anul acesta", a adaugat seful MADR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#schema minimis, #agricultori romani, #daniel constantin , #Agricultura