Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Agricultorii afectati anul trecut de calamitati ar putea fi scutiti de impozit

Agricultorii afectati anul trecut de calamitati ar putea fi scutiti de impozit


Agricultorii care au inregistrat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteorologice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, daca acesta este de peste 30% si impozitul se calculeaza pe norme de venit.

Impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere se va anula daca a fost stabilit pe baza de norme de venit, iar productia a fost afectata in proportie de peste 30%, cu acte doveditoare, nefiind incheiata o polita de asigurare aferenta, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Gradul de calamitate se dovedeste cu documentul emis de autoritatea competenta.

Calamitatile au generat pierderi de 250 de milioane de lei, anul trecut

Agricultorii au consemnat anul trecut pierderi de venit ca urmare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme, ceea ce a generat un impact fiscal negativ pentru cei care au avut venitul stabilit pe baza de norma de venit.

"Acesti producatori agricoli au declarat si in unele cazuri au si platit impozitul calculat pe baza normelor de venit intr-un context in care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei). In aceste conditii, plata impozitului pe venit reprezinta o pierdere suplimentara, avand in vedere faptul ca producatorii nu au realizat valoare adaugata in anul economic respectiv", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Impactul bugetar estimat pentru aceasta scutire acordata agricultorilor este de 5,22 milioane lei in acest an.

Fiscul va emite in aceste cazuri decizia de anulare a impozitului si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia. Pentru cei care au platit deja impozitul aferent anului trecut sumele vor fi restituite.

Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole, inclusiv a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1886 ori