Negociatorii UE au ajuns la un acord privind reforma PAC

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:50
1695 citiri
Negociatorii UE au ajuns la un acord privind reforma PAC

Negociatorii Uniunii Europene au anuntat miercuri ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

In prezent, circa 80% dintre plati sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploatatii, intrucat mai multe state europene leaga inca suma alocarilor de nivelurile de productie atinse la inceputul anilor 2000, un mod de calcul care favorizeaza marile exploatatii intensive, transmite Reuters.

Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, in special cele din Franta, Spania si Italia, vor pierde pana la 30% din subventiile pe care le primesc in prezent pentru a permite o alocare mai echitabila a subventiilor in cadrul UE. In plus, cotele UE la productia de zahar vor lua sfarsit incepand din luna octombrie 2017, a declarat un oficial UE implicat in discutii.

Sistemul vechi de 45 de ani al cotelor de productie si preturilor minime la sfecla de zahar au fost criticate pentru crearea unor deficiente artificiale in aprovizionarea cu zahar a Europei si limitarea exporturilor UE din cauza prevederilor referitoare la subventiile incorecte.

"Avem un acord de principiu cu privire la reforma PAC intre negociatori, acord care trebuie confirmat de Parlamentul European si guvernele europene", a declarat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Acesta a adaugat ca nu se asteapta la probleme in ceea ce priveste aprobarea acordului de catre guvernele statelor membre si Parlamentul European, lucru necesar inainte ca acordul sa intre in vigoare, in conditiile in care acordul este in limitele mandatului convenit marti la Luxemburg de ministrii europeni ai Agriculturii.

"Este un rezultat foarte bun. Avem un pachet de ansamblu care este posibil sa fie sprijinit de Parlamentul European", a declarat la randul sau ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.

Detaliile pachetului de reforma vor fi disponibile doar dupa votul din comisia pentru agricultura din Parlament, care este programat pentru ziua de miercuri.

Presedintia irlandeza a Uniunii Europene spera sa ajunga la un acord politic inainte de terminarea mandatului sau, la finele lunii iunie, si trecerea stafetei catre Lituania, care nu a facut din reforma PAC una din prioritatile presedintiei sale.

Agricultura ramane principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, in pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pana la 373,2 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reforma Politica Agricola Comuna, #reforma PAC UE, #plati agricultura UE , #Agricultura UE