Ministrii UE cer mai multa flexibilitate in acordarea subventiilor pentru agricultori

Luni, 25 Februarie 2013, ora 13:41
1260 citiri
Ministrii UE cer mai multa flexibilitate in acordarea subventiilor pentru agricultori

Ministrii Agriculturii din tarile Uniunii Europene dezbat luni la Bruxelles schema de plata fundamentala in ceea ce priveste ajutoarele directe pentru agricultorii europeni in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), transmite EFE.

Un numar de tari membre solicita mai multa flexibilitate in acordarea platilor directe, avand in vedere ca pana acum se tinea cont de referintele istorice.

Un alt punct de discutie il constituie modul de determinare a suprafetelor eligibile pentru primirea de ajutoare directe de la bugetul UE, astfel incat sa existe norme clare pentru a se stabili ce teren se cultiva si a se impiedica o "distorsionare" a ajutoarelor.

Odata finalizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, ramane de vazut cum se vor repartiza fondurile dedicate capitolului agricol.

Noua PAC trebuie sa intre in vigoare in ianuarie 2014, insa avand in vedere intarzierea in finalizarea bugetului comunitar multianual este posibil ca aplicarea noilor norme agricole sa se amane cu un an.

"Important este ca ajutoarele vor sosi la agricultori la timp", cu noile sau cu vechile reguli, au semnalat sursele, potrivit carora "sunt pregatite ambele scenarii si banii sunt disponibili".

Ministrii europeni ai Agriculturii vor face luni si un bilant al crizei declansate de descoperirea in mai multe tari europene a unor semipreparate continand carne de cal etichetata fraudulos drept carne de vita.

La nivel european s-a aprobat deja efectuarea unor teste ADN asupra mai multor produse pentru a se determina amploarea acestei fraude economice si eventualele repercusiuni asupra sanatatii consumatorilor europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura subventii, #agricultura fonduri europene, #agricultura PAC , #Agricultura UE