Irimescu: Este vina oamenilor mei daca negocierile pentru PNDR se vor prelungi

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 09:03
1581 citiri
Irimescu: Este vina oamenilor mei daca negocierile pentru PNDR se vor prelungi
Rata de absorbtie pentru PNDR este de 54%

Angajatii Ministerului Agriculturii isi asuma intarzierile in redactarea unuia dintre cele mai accesate programe cu fonduri europene, Programul National de Dezvoltare Rurala. Aceasta intarziere "ne-ar putea costa" negocieri de sase luni la Comisia Europeana, a recunoscut chiar Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Eu imi stabilisem alt calendar, dar oamenii s-au miscat greu cand au stabilit caietul de sarcini, dupa aceea s-a intrat in aceasta procedura a licitatiei care are doua faze", a explicat pentru Business24 Achim Irimescu.

Potrivit oficialului, daca nu se depune proiectul PNDR pentru 2014-2020 chiar la inceputul anului viitor, Romania risca sa intre la negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene in acelasi timp cu alte tari, iar procedura ar putea sa dureze foarte mult.

"In cazul in care nu este proiectul gata si il duc mai tarziu, atunci risc ca negocierile cu Comisia Europeana sa dureze negocierile si sase luni, pentru ca in mod sigur nu vor toate statele membre pregatite sa depuna dosarele la 1 ianuarie. Riscam sa le depunem cand este aglomeratia cea mai mare la Comisie. Negocierile nu vor fi deloc usoare", a adaugat secretarul de stat.

Povestea companiei cu o datorie de un leu

Irimescu a infirmat informatiile aparute in presa potrivit carora compania care a castigat licitatia a pierdut sansa de a scrie proiectul pentru ca avea datorii de un leu.

"N-a castigat nimeni precedenta licitatie. Una dintre companiile care s-au calificat pentru a doua etapa a licitatiei a avut o datorie de un leu. In procedura este o cerinta foarte clara sa nu aiba nici o datorie indiferent de suma ", a explicat Irimescu.

Intrebat daca considera aceasta companie vinovata pentru intarzierile in redactarea proiectului pentru PNDR, secretarul de stat a raspuns:

"Nu, nu, nu dau vina pe ea. Oamenii mei care au facut caietul de sarcini intr-un timp mult prea lung".

Irimescu a precizat ca va alege compania care va redacta proiectul PNDR pentru 2014-2020 din companiile care au participat la licitatie si au respectat cerintele impuse in caietul de sarcini.

Rata de absorbtie pentru PNDR

Miza este foarte mare atat pentru Romania, daca tinem cont de valoarea programului si rata de absorbtie. Comisia Europeana a pus la bataie 8 milioane de euro prin fonduri neramburasabile pentru acest program pentru exercitiul bugetar 2007-2013.

Programul National pentru Dezvoltarea Rurala (PNDR) este unul dintre cele mai accesate programe europene, avand o rata de absorbtie de 54%. Este un nivel record pentru Romania daca luam in calcul rata de absorbtie la nivelul tuturor programelor cu fonduri europene este de 12,82%.

Fata de precedentul exercitiu bugetar, PNDR va avea cateva modificari in 2014-2020, a specificat Irimescu. Cea mai importanta schimbare pentru Romania este legata de fondurile pentru infrastuctura rurala.

"Comisia Europeana refuza sa mai aloce "o suma foarte mare pentru infrastructura rurala pe care o poate face si Ministerul Dezvoltarii Regionale care are mai multi bani decat noi pe asa ceva", a spus Irimescu.

#Irimescu PNDR, #intarzieri PNDR, #licitatie PNDR, #fonduri europene agricultura, #finantare PNDR , #Agricultura UE