Agricultura: Romania va deveni un mare exportator pana in 2016

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 10:24
1680 citiri
Agricultura: Romania va deveni un mare exportator pana in 2016

Romania ar putea inregistra, in jurul anului 2016, un sold pozitiv in balanta comerciala cu produse agroalimentare, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor agricole, considera ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Daca in anii trecuti Romania a fost mare o importatoare de produse agroalimentare, incepand cu anul 2010, s-a inregistrat o tendinta semnificativa de crestere a exporturilor si una de reducere a importurilor, tarile comunitare fiind principalii nostri parteneri, cu o pondere de 70%. Tindem la o reducere a soldului balantei comerciale si mizam ca, in jurul anului 2016, Romania va trece pe plus, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor agricole", a declarat, joi, la "Saptamana Verde", la Berlin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

In ceea ce priveste promovarea produselor romanesti pe piata externa, Tabara a precizat ca in orice vizita pe care o efectueaza in strainatate urmareste prezenta produselor autohtone in lanturile de magazine, piata germana fiind un mare consumator de vinuri romanesti.

"Pe piata germana se regasesc produse alimentare romanesti, in special vinurile rosii, dar din pacate nu este suficient. In balanta comerciala a Romaniei exista un deficit pe relatia cu Germania pentru carnea de porc importata. Consider ca odata cu reluarea exporturilor, foarte multe preparate din carne de porc vor ajunge si pe piata germana", a subliniat seful MADR.

Romania, mai putin activa la evenimente internationale prin care producatorii sa-si prezinte oferta

Ministrul Agriculturii a recunoscut ca autoritatile au fost mai putin active in ceea ce priveste participarea Romaniei la anumite evenimente internationale prin care producatorii sa-si prezinte oferta.

"Exista o propunere la nivelul Comisiei Europene, ca in viitoarea Politica Agricola Comuna sa existe mai multe masuri de piata, inclusiv pentru promovarea unor produse pe piata Uniunii Europene. Dupa modelul programului de promovare a vinurilor si cel al legumelor si fructelor, avem speranta ca un astfel de program poate ajuta producatorii romani sa fie prezenti cu oferte catre beneficiarii de produse agroalimentare din Germania si din Europa", a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor furnizate de MADR, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a scazut de la 2,06 miliarde de euro in anul 2008, la 1,53 miliarde de euro in 2009, trendul descendent continuand si in anul 2010, cand s-a inregistrat un deficit de 729,4 milioane euro, in scadere de 64,6% fata de anul 2008. In primele noua luni ale anului 2011, deficitul comercial rezultat din schimburile cu produse agricole a continuat sa scada, situandu-se la valoarea de 600 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Valeriu Tabara balanta comerciala agricultura, #agricultura Romania evolutie, #promovare externa agricultura Romania , #Agricultura UE