Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania devine in 2013 vedeta celui mai mare targ de agricultura ecologica din lume

Romania devine in 2013 vedeta celui mai mare targ de agricultura ecologica din lume


Romania a fost desemnata "Tara Anului" la cel mai mare targ destinat agriculturii ecologice din lume, BioFach Nurnberg 2013, care se va desfasura in perioada 13-16 februarie.

Tara noastra va fi reprezentata la acest eveniment de peste 55 de firme.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, in toamna anului trecut, efortul financiar al statului roman pentru organizarea acestui eveniment este estimat la 800.000 de euro.

Pavilionul Romaniei se intinde pe o suprafata de 600 de metri patrati, inclusiv un restaurant unde vor fi gatite meniuri traditionale romanesti, iar firmele expozante vor expune produse certificate ecologic precum cereale si seminte oleaginoase, uleiuri, fructe de padure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminte de plante aromatice si mirodenii, furaje, branzeturi, produse lactate, vinuri, fructe si sucuri din fructe, produse de panificatie, dulceturi, cosmetice, miere si produse apicole, produse provenite din acvacultura.

Sectorul ecologic din Romania are un ritm mediu anual de crestere de 23%. In anul 2010 existau 3.155 operatori in sectorul de agricultura ecologica, in anul 2011 numarul acestora a crescut de trei ori, pentru ca la nivelul anului 2012 numarul acestora sa creasca de 11,8 ori fata de nivelul anului 2010, fiind inregistrati un numar de 26.736 operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice.

La nivelul anului 2012 suprafata cultivata in sistem ecologic se ridica la 450.000 ha, culturile din flora spontana fiind colectate de pe o suprafata de circa 520.000 ha. In 2012, suprafetele in sistemul ecologic au crescut cu 45% fata de anul 2011, reprezentand circa 3,38% din totalul suprafetei agricole utilizate a Romaniei.

Potrivit datelor furnizate de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio Romania", consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din totalul alimentelor consumate, desi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural romanesc pot fi clasificate ca fiind naturale si ecologice.

Piata romaneasca de produse ecologice totalizeaza in prezent circa 80 de milioane de euro, jumatate din acesta valoare provenind din produsele romanesti, respectiv din miere, vin si panificatie, iar cealalta jumatate din importuri realizate in special de marii retaileri.

In toamna anului trecut, fermierii romani au inceput exporturile de cereale bio, in special porumb, in SUA si Canada, pe baza parteneriatului incheiat intre Uniunea Europeana si Statele Unite in domeniul comertului cu produse ecologice.

Biofach reprezinta cea mai mare expozitie mondiala de produse ecologice, ce se caracterizeaza prin diversitatea produselor, prin prisma participarii a peste 2.500 de firme expozante, din peste 90 de tari, o suprafata de expunere de 88.500 metri patrati si peste 44.500 de vizitatori, din care peste 20.000 din afara Germaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3668 ori