Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar putea avea o balanta agro-alimentara pozitiva in cinci dupa integrare

Romania ar putea avea o balanta agro-alimentara pozitiva in cinci dupa integrare
Romania ar putea inregistra o balanta agro-alimentara pozitiva in circa cinci dupa integrarea in UE, considera ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.'Exemplul Poloniei este foarte bun pentru Romania. In 2006, la doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana, balanta agro-alimentara a Poloniei a devenit pozitiva. Consider ca in cinci ani si noi putem ajunge la aceasta performanta', a declarat pentru Rompres ministrul agriculturii.

Acesta a precizat ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca industria agro-alimentara autohtona este sa recastige piata interna. 'Avem nevoie de mai multe produse romanesti in magazine, lucru care se va intampla in anii urmatorii prin cresterea capacitatii unitatilor de procesare. De asemenea, in paralel si treptat, trebuie sa crestem capacitatea noastra pentru export, unde avem cateva nise de piata extrem de ofertante', a spus Flutur.

In opinia oficialului MAPDR, este foarte important ca Romania sa intre pe aceste nise, cum ar fi pe agricultura ecologica, agroturism si vinuri. 'Odata pozitionati pe aceste nise, care sunt in crestere, vom creste odata cu ele. De asemenea, eu sunt optimist pentru potentialul nostru de export la lactate. Odata cu modernizarea fabricilor de lapte, vom fi competitivi pe aceasta piata', a mai spus Flutur.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, deficitul comercial cu produse agroalimentare a atins, la finele lunii iulie 2006, nivelul de 989,1 milioane euro, in crestere cu 31,8 la suta (238,8 milioane euro) fata de perioada similara a anului trecut.

Importurile au depasit 1,341 miliarde euro, la sfarsitul lunii iulie 2006, cu peste 27,3 la suta mai mult decat in primele sapte luni ale anului 2005, cand acestea s-au cifrat la 1,054 milioane euro. Exporturile de produse agroalimentare au inregistrat o crestere de circa 16,1 la suta fata de perioada similara din 2005, acestea cifrandu-se la doar 352,8 milioane euro la finele lunii iulie 2006.

Principalele produse importate de Romania raman carnea de porc, zaharul si tutunul, iar cele care se indreapta catre export sunt animalele vii - bovine, ovine, caprine, cai, magari si catari.


Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 745 ori