Productia alimentara globala trebuie sa creasca cu 70% pana in anul 2050

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:35
1883 citiri
Productia alimentara globala trebuie sa creasca cu 70% pana in anul 2050

Securitatea alimentara este si va ramane o problema de viitor in contextul in care productia alimentara globala trebuie sa creasca cu 70% pana in anul 2050, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de specialitate.

"Trebuie sa dezvoltam o agricultura inteligenta-climatic pentru a face fata schimbarilor de clima si cresterii populatiei la nivel mondial. Utilizarea eficienta a apei si eficienta energetica trebuie corelate si integrate in noile politici agricole comune (PAC) privind volatilitatea preturilor produselor agricole", a precizat Daniel Constantin.

Pana in 2050, productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% pentru a face fata cererii populatiei care va creste la 9 miliarde de persoane, conform datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Participantii la Forumul international 'Noile politici agricole si securitatea alimentara in conditiile schimbarilor climatice', organizat de Ministerul Agriculturii, a punctat necesitatea dezvoltarii cercetarii si inovarii in sectorul agricol.

,,Romania are sansa de a avea una dintre cele mai importante resurse - pamantul. In viitorul apropiat, pamantul va fi mai important, ca resursa, decat aurul. Daca nu ne vom bate joc de de aceasta resursa, daca vom sti sa facem o agricultura prietenoasa cu mediul, vom putea avea si o crestere a nivelului de trai.

Ceea ce ne lipseste, insa, prioritar, este o organizare eficienta a agriculturii. Speram, insa, ca din 2013, sa se infiinteze Camerele agricole si in Romania", a spus Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

La randul sau, vicepresedintele Academiei Romane, Cristian Hera, a atras atentia asupra faptului ca, in acest moment, criza alimentara este cea mai dura dintre toate crizele cu care se confrunta omenirea.

Anual se pierd 5-7 milioane de hectare de teren din cauza schimbarilor climatice. Romania beneficiaza, insa, de terenuri agricole dintre cele mai fertile din lume, dar avem nevoie de programe bine sustinute financiar pentru cercetare si inovare', a concluzionat Cristian Hera, vicepresedintele Academiei Romane.

#productie agricola, #producatori agricoli 2012, #securitate alimentara , #Agricultura ecologica