Ce se ascunde in spatele etichetei "produs traditional". MADR anunta masuri dure

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 16:29
3738 citiri
Ce se ascunde in spatele etichetei "produs traditional". MADR anunta masuri dure
In Romania sunt in prezent in jur de 4.000 de alimente care au marca "produs traditional"

Dupa ce Romania a fost "bombardata" cu produse "traditionale", fabricate dupa o reteta straveche si cu ingrediente naturale, autoritatile s-au sesizat asupra fraudelor la care se preteaza comerciantii romani. Secretarul de stat din MADR, Daniel Botanoiu, sustine ca va stopa acest fenomen de falsificare a "produselor traditionale".

"Cred ca este nevoie de o reevaluare producatorilor si de vazut unde s-au intamplat cazuri de genul: au cumparat sunca in mod industrial, a mai dat un fum si a iesit cu ea pe piata spunand ca este sunca de nu stiu unde. Eu cred ca trebuie sa ne astamparam cu chestiunile astea pentru ca, pe de o parte produc rau investitorilor din sectorul agricol, fac rau strategiile de dezvoltare zonala, iar, pe de alta parte, inseala modul de a sustine un anumit segment in perioada urmatoare", a declarat Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii pentru Business24

In prezent, in tara noastra exista peste 4.000 de alimente care au marca "produs traditional", ponderea cea mai mare reprezentand-o produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059).

Legislatia permisiva si increderea pe care consumatorii o au in aceasta eticheta a facut ca pe piata sa existe atat de multe alimente traditionale.

"Va dau un singur exemplu: nu-i firesc sa se tripleze numarul de producatori in zona eco daca ei nu sunt. Sunt propuneri de sustinere a lor mult mai consistente decat am facut-o pana acum daca intr-adevar produc ceea ce spun ca produc si nu produse conventionale, aduse din industrie pe care ei le vand sub brandul de produse traditionale", a mentionat Daniel Botanoiu.

Sorin Minea: Romania a "inventat" mai multe produse traditionale decat toata Europa la un loc

La randul sau, seful Romalimenta, Sorin Minea crede ca cea mai mare parte a produselor traditionale comercializate in targurile de profil sunt cumparate en-gros din supermarket.

"La ora actuala cei care comercializeaza astfel de produse au reusit sa distruga tot. Profitand de derogarile care s-au facut penrtru produsele traditionale, Romania a "inventat" mai multe produse traditionale decat toata Europa la un loc. Ei beneficiaza de targuri de produse traditionale in care 60-70% din ceee ce se vinde este cumparat din supermarket si scoasa eticheta", a declarat Sorin Minea pentru Business24.

MADR schimba foaia

Reprezentantii Ministerului Agriculturii promit sa remedieze aceasta situatie. Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu a declarat ca va fi modificata documentatia care reglementeaza brandul de "produs traditional". In plus, vor fi efectuate o serie de verificari la companiile care utilizeaza aceasta eticheta si ei vor trebui sa se conformeze noilor reglementari.

"In urma discutiilor purtate cu producatorii pentru ca ei au enuntat faptul ca se dau cu foarte mare usurinta acest statut de produs traditional, ca atare suntem astazi in discutii cu privire la realizarea unei alte documentatii referitoare la ceea ce inseamna produsul conventional, produsul zonal, produsul de calitate sau produsul imbunatatit", a declarat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

"Produsul care se vinde in zeci de tone nu este produs traditional"

La randul sau, Sorin Minea crede ca schimbarile pe care le pregateste ministerul ar trebui sa vizeze cantitatea pe care ar trebui sa o comercializeze producatorii si modul in care se defineste un asemenea produs.

"Masurile care se impun sunt definirea corecta a produselor traditionale si fabricarea lui si limitarea cantitatii pentru un producator local ca sa poata fi facuta folosind metode traditionale. Produsul fabricat in zeci de tone nu este produs traditional", a adaugat Sorin Minea.

In perioada 2005 - 2011 au fost atestate 3.853 de produse alimentare traditionale. Din totalul de 3.850 de produse traditionale atestate si inregistrate la nivel national, ponderea cea mai mare o reprezinta produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059).

Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#marca produs traditional, #Botanoiu marca produs traditional, #legislatie produs traditional , #Agricultura ecologica