Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania dispune de un potential ridicat in practicarea Agriculturii Ecologice

Romania dispune de un potential ridicat in practicarea Agriculturii Ecologice
Romania dispune de conditii naturale si resurse favorabile intensificarii agriculturii ecologice de la 17438 hectare in 2000 la 43850 hectare in 2002, 57200 hectare in 2003 si 75500 hectare in 2004, precum si a cresterii efectivelor d Romania dispune de conditii naturale si resurse favorabile intensificarii agriculturii ecologice de la 17438 hectare in 2000 la 43850 hectare in 2002, 57200 hectare in 2003 si 75500 hectare in 2004, precum si a cresterii efectivelor de animale implicate in agricultura ecologica de la 10100 capete in 2000, la 20000 in 2002, 24000 in 2003 si 30000 in 2004, se precizeaza intr-un raport al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Agricultura ecologica urmareste obtinerea de produse agroalimentare ecologice certificate de origine vegetala si animala de calitate, prin minimalizarea utilizarii de substante sintetice, interzicerea substantelor chimice de sinteza ca fertilizanti si amelioratori ai solului, pesticidelor, ingredientelor si auxiliarilor pentru prepararea alimentelor.

Obiectivele agriculturii ecologice constau in dezvoltarea productiei si a unei piete interne de produse agroalimentare ecologice, armonizarea regulilor de productie si de inspectie, crearea unui disponibil pentru export pe tipuri de produse, precum si includerea Romaniei in anul 2004 pe lista tarilor care pot face export cu asemenea produse sub propria sigla.

MAAP a adoptat cadrul legislativ si institutional de baza, armonizat partial la reglementarile UE in acest domeniu, necesar dezvoltarii agriculturii ecologice controlate in Romania.

Aceste acte normative stabilesc autoritatea responsabila pentru agricultura ecologica, regulile si principiile generale ale productiei ecologice, durata perioadei de conversie, etichetarea, sistemul de inspectie si certificare, sanctiunile pentru cei ce incalca aceste reguli.

De asemenea, se stabilesc regulile si principiile productiei ecologice, lista produselor permise in acest tip de agricultura, ingredientele si metodele de prelucrare ce pot fi utilizate la prepararea alimentelor ecologice.

Romania este prezenta pe pietele europene cu produse agroalimentare ecologice certificate, iar prin implementarea strategiei si politicilor agricole va putea deveni un lider al acestui tip de agricultura.

In prezent, MAAP se afla in plin proces de organizare a sistemului de inspectie si certificare a unitatilor si fermelor ecologice care in prezent se efectueaza de organisme de control acreditate de tarile UE, sau din tari care au echivalente in UE.

Pe culturi, se estimeaza cresterea suprafetelor cultivate in mod ecologic cu cereale de la 4000 hectare in 2000 la 20000 in 2004, cu legume de la 38 hectare (2000) la 4000 hectare in 2004, oleaginoase si protecice de la 4000 hectare la 20000 hectare, iar la fructe la 200 hectare in 2004.

Sursa: ROMPRES


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2377 ori