Strategia de export, pe masa Guvernului in mai

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 16:26
1737 citiri
Strategia de export, pe masa Guvernului in mai

Strategia Nationala de Export (SNE) 2011-2015 va fi inaintata Guvernului spre aprobare la sfarsitul lunii mai, a declarat, vineri, directorul in cadrul Directiei de Dezvoltare Export din Ministerul Economiei, Costin Lianu, precizeaza NewsIn.

Strategia Nationala pentru Exporturi 2011-2015 este finalizata si in acest moment se afla in circuitul de aprobare la nivelul Ministerului Economiei.

Cred ca pana la finele lunii mai va ajunge pe masa Guvernului pentru a fi aprobata. (...) Procesul de elaborare a strategiei a inceput 2009 si a continuat in 2010 printr-un parteneriat public privat", a precizat Lianu in cadrul unei dezbateri pe tema strategiei comerciale europene.

Potrivit proiectului, exportul romanesc se va axa pe domeniile cu traditii precum imbracaminte, incaltaminte, mobilier, vinificatie, produse alimentare, arte si meserii, dar si pe tehnologia informatiei si a comunicatiilor.

De asemenea, strategia vizeaza agricultura bio, procesarea materiei prime agricole, industria emisiilor de carbon scazute, servicii profesionale, nanotehnologie, design sau cele legate de valorificarea surselor regenerabile de energie.

In acelasi timp, SNE are in vedere cresterea ponderii exportului non-UE, linie care se regaseste si in strategia comertului european, lansata la finele lui 2010 de Comisia Europeana.

Lucian Cernat, economist sef in cadrul Directoratului General pentru Comert din cadrul Comisiei Europene, a explicat in cadrul dezbaterii ca strategia comunitara vizeaza reducerea barierelor comerciale care afecteaza tot mai multe companii europene, deschidererea pietelor globale si obtinerea unor conditii echitabile pentru intreprinzatorii europeni.

"Unul dintre beneficiile principale este legat de cresterea economica, urmand ca PIB-ul european sa creasca pana in 2020 cu peste 1% , respectiv 150 miliarde euro pe an, prin finalizarea tuturor negocierilor comerciale in curs si aprofundarea parteneriatelor strategice", a mentionat Cernat. Totodata, strategia va duce la crearea de peste 36 milioane de locuri de munca in Europa, dar si la beneficii la nivelul consumatorilor prin diversificarea produselor, cresterea calitatii si preturi mai mici.

Potrivit unui sondaj realizat la nivel european, doua treimi dintre cetateni considera ca UE a castigat foarte mult de pe urma comertului comunitar si ca produsele europene sunt competitive, iar mai mult de jumatate se asteapta ca planurile comerciale sa creeze noi locuri de munca.

Pe de alta parte, numai 36% dintre romani au apreciat ca au beneficiat direct de aceasta politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export, #guvern, #strategie, #strategie de export , #Agricultura BIO