Romania poate fi un furnizor cheie pentru piata eco germana

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 10:32
2439 citiri
Romania poate fi un furnizor cheie pentru piata eco germana

Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana, una dintre cele mai mari consumatoare din lume de astfel de produse, au apreciat parlamentarii germani in intalnirea avuta cu reprezentatii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania".

"Parlamentarii germani au cerut informatii despre agricultura ecologica din Romania si despre exporturile realizate in UE pe acest segment".

"Germania este unul dintre cei mai mari consumatori de produse bio din lume si apeleaza la importuri din China pentru asigurarea consumului intern, desi ar prefera sa importe dintr-o tara din UE. In opinia lor, Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana", a declarat marti seara presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania", Marian Cioceanu.

Acesta a precizat ca deputatul Friedrich Ostendorf a devenit membru de onoare al Asociatiei Bio Romania pentru initierea si demersurile facute in vederea adoptarii legislatiei de separare a agriculturii ecologice de cea referitoare la Organismele Modificate Genetic (OMG).

"Am cerut sprijin parlamentarilor germani pentru a putea sa incepem si noi demersurile pentru avea o astfel de lege in Romania", a precizat Marian Cioceanu.

Piata interna a produselor ecologice a inregistrat anual o crestere constanta de 20%, desi consumul de produse ecologice reprezinta doar 1% din totalul alimentelor. Suprafetele din agricultura ecologica din Romania au cunoscut in 2011 o crestere de aproximativ 17 ori fata de anul 2000 si cu 13,3% comparativ cu 2010, reprezentand 2,25% din suprafata totala agricola a Romaniei.

La ora actuala, Romania exporta majoritatea produselor sale ecologice, de la miere la ulei, produse oleaginose si fructe, in proportie de peste 90%, catre tari din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinatii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, tarile nordice, dar Asociatia Bio Romania a participat in acest an si la cel mai mare targ de profil din Statele Unite, cea mai mare piata mondiala pentru produsele bio, si la doua misiuni economice de profil in Japonia si in Dubai-Orientul Mijlociu.

#agricultura bilo, #produse ecologice Romania, #produse bio Romania piata Germania , #Agricultura BIO