Romania ar putea deveni un reper pentru productia de soia nemodificata genetic

Luni, 27 August 2012, ora 15:44
1702 citiri
Romania ar putea deveni un reper pentru productia de soia nemodificata genetic

Proiectul "Danube Soya" pentru productie de soia nemodificata genetic in bazinul Dunarii, reprezinta o oportunitate unica pentru fermierii din Romania, care ar putea furniza pe an cel putin 600.000 tone de srot furajer, afirma presedintele organizatiei ecologiste Agent Green, Gabriel Paun.

"Europa a devenit dependenta de proteina importata America unde suprafete imense din padurile tropicale, mai ales din zona Amazonului, sunt defrisate pentru a face loc monoculturilor cu soia, in mare parte modificata genetic.

In Austria, unde consumatorii nu accepta organisme modificate genetic (OMG), nici macar in furajele pentru animale, este dorita soia non-OMG, iar Romania poate satisface cu usurinta necesarul anual de 600.000 tone de srot, dar si al altor tari care depind de soia din America. Proiectul 'Danube Soya' ajuta fermierii europeni, satisface exigentele consumatorilor, salveaza padurile amazoniene si reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului oceanic', a declarat presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

Lansarea oficiala a proiectului "Danube Soya" va avea loc pe 5 si 6 septembrie, la Viena, cu ocazia congresului la care vor participa lideri politici si reprezentanti ai productiei de furaje, de alimente, lanturilor de supermarketuri, alaturi de ONG-uri si cercetatori.

Intre cei peste 300 de participanti la nivel inalt se vor numara fostul Comisar European pentru Agricultura Franz Fischler, biologul Christine von Weizsacker, ministri ai agriculturii din tarile dunarene. Evenimentul va fi plasat sub egida Ministrului federal austriac pentru Sanatate Alois Stoger si al Comisarului European pentru Politici Regionale Johannes Hahn.

#soia productie Romania, #soia modificata genetic Romania, #Romania proiect Danube Soya , #Agricultura BIO