Produsele traditionale sunt "mancate" de noua legislatie. Vezi ce mai ramane pe piata

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:04
3131 citiri
Produsele traditionale sunt "mancate" de noua legislatie. Vezi ce mai ramane pe piata

Romania se va "descotorosi" de falsele produse traditionale, dupa ce autoritatile au schimbat legislatia privind atestarea acestor produse. Ba mai mult decat atat, unul din "efectele" nesperate ale acestei masuri ar putea fi chiar asocierea micilor producatori pentru a scoate pe piata un singur produs, sustin reprezentanti ai asociatiilor de producatori.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii si-au dus la capat amenintarea de a "curata" de producatorii care se foloseau de eticheta de "produs traditional" pentru a creste pretul, in ciuda faptului ca nu avea nimic traditional: nici reteta straveche, nici ingrediente de calitate.

Romania a "inventat" mai multe asemenea produse decat toata Europa la un loc, sustine Sorin Minea, seful Romalimenta. In tara noastra exista peste 4.200 de produse "traditionale", iar ponderea o au produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059).

Cele mai importante prevederi legislative

Limitarea productiei - Pentru a putea produce alimente de calitatea pe baza unor retete traditionale, autoritatile au inclus in lege o serie de limitari ale productiei pe fiecare segment de piata.

"Sunt mai multe reguli pe care le-am impus chiar noi, asociatiile de producatori. Una din aceste prevederi este legata de limitarea cantitatii pe care o poate produce un producator de produse traditionale. In Ordin se specifica limitele: 150 pana la 300 de kg la carne, la paine pana la 400 de kg din productie", a declarat pentru Business24 Ioan Pop, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice "Satu Mare".

Conditiile de atestare - Autoritatile ingreuneaza conditiile de atestare pentru produsele traditionale astfel incat sa "curate" piata de falsii producatori. In aceste conditii, producatorii trebuie sa dovedeasca ca comercializeaza un "produs obtinut din materii prime din zona de productie si care nu are in compozitia lui aditivi alimentari cu exceptia celor naturali; care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.

In plus, sustin reprezentantii industriei, dificultatile in a atesta produsele ar putea "lucra" in favoarea autoritatilor sa se asocieze si sa iasa pe piata cu un singur produs.

"Noile masuri sunt in mod clar mai dure, insa s-ar putea sa asistam la o asociere a producatorilor. Spre exemplu la palinca, am avem la nivel de Satu Mare 231 de producatori, si atunci probabil vom avea un singur produs traditional pe piata de la mai mult producatori. Daca nu sunt deosebiri semnificative intre modul de productie a alimentului respectiv, atunci probabil pot iesi pe piata cu un singur produs traditional", a adaugat Ioan Pop.

Inregistrarea in Registru National al Produselor Traditionale - Registru care va publica anual pe site-ul ministerului Agriculturii produsele care respecta criteriile si sunt recunoscute ca atare.

Castigurile cu 40-50% mai mari, motivul exploziei

Operatorii din industrie au fost "atrasi" de posibilitatea de a spori substantial castigurile ar putea explica numarul atat de mare de produse traditionale in Romania.

"Acesti producatori oricum au marea sansa ca isi stabilesc niste preturi foarte stimulatorii. In general, un produs traditional costa cu cel putin 40-50% in plus fata de celelelate produse. Asa ca, trebuie sa avem grija ca producatorul sa fie protejat sa isi vanda produsul, dar nici consumatorul sa nu fie pacalit", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Secretarul de stat a subliniat faptul ca operatoriii de pe piata trebuie sa se reinregistreze in acest sistem dupa modificarile legislative, iar numarul acestora ar putea sa scada semnificativ.

"Este greu de spus cu cate produse traditionale mai ramanem dupa aceste modificari legislative, insa eu unul ma indoiesc ca sunt 4.200 de produse traditionale in Romania. In noul ordin pot sa mai produca timp de noua luni cele care au fost recunoscute anterior si dupa aceea ei trebuie sa isi reacrediteze produsul", a explicat Irimescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#produse traditionale legislatie, #produse traditionale asociatie, #produse traditionale lege, #castiguri produse traditionale , #Agricultura BIO