Bursele europene au inchis pe verde, dupa ce investitorii au ignorat datele despre somajul din SUA

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 11:05
1135 citiri
Bursele europene au inchis pe verde, dupa ce investitorii au ignorat datele despre somajul din SUA

Actiunile europene s-au scumpit vineri, in ton cu bursele din Statele Unite, dupa ce investitorii au ignorat statisticile lunare pentru piata muncii din SUA si au facut plasamente in titlurile bancare si din sectorul minier ce se depreciasera anterior, relateaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis in urcare cu 1,7%, la 824,17 puncte, afisand un castig saptamanal de 4%.

Statisticile publicate vineri au aratat ca angajatorii americani au disponibilizat 598.000 de salariati in ianuarie, in cadrul celor mai ample concedieri din ultimii 34 de ani, iar rata somajului a urcat la 7,6%, indicand o adancire a crizei economice.

"Jucatorii de pe piete au luat deja in considerare ca situatia va fi negativa pe piata muncii in prima jumatate a anului, dar va trebui sa avem cat mai curand niste semne ca toate stimulentele fiscale au efect", a declarat seful departamentului de derivative de la compania londoneza GFT Global Markets, Martin Slaney. 

Titlurile bancare s-au apreciat, dupa ce cotatia actiunilor Royal Bank of Scotland (RBS) a avansat cu 9%, iar actiunile Deutsche Bank s-au scumpit cu aproape 6%.

Actiunile companiilor de minerit au fost printre cele care au avut cele mai ample castiguri, concomitent cu scumpirea metalelor, ca urmare a sperantelor ca se va revigora cererea de pe piete. Titlurile Xstrata s-au apreciat cu 6%, iar cele ale Anglo American, cu 6,2%.

De asemenea, titlurile grupului de produse de lux LVMH s-au apreciat cu 13%, dupa ce firma a publicat rezultate financiare ce au calmat investitorii.

In pofida cresterii de vineri, indicele FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,9% de la inceputul anului pana in prezent, dupa un declin cu 45% anul trecut, afectat de criza creditelor ce a creat grave probleme la nivelul economiei mondiale si a fortat mai multe guverne sa salveze institutii financiare in prag de faliment.

Cat priveste evolutia de pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a urcat cu 1,25%, la 4.281,98 puncte, indicele Dax al pietei germane de la Frankfurt, cu 2,97%, la 4.644,63 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene, cu 1,84%, la 3.122,79 puncte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse, # investigatori, # somaj, # sua , #stiri Lvmh