Louis Vuitton se muta la Bruxelles. Cauta brandul de lux taxe mai mici?

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 11:49
1481 citiri
Louis Vuitton se muta la Bruxelles. Cauta brandul de lux taxe mai mici?

Compania LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy a transferat din 2008 active in valoare de patru miliarde de euro in Belgia.

In plus, CEO-ul companiei, Bernard Arnault, a solicitat cetatenie belgiana, dupa ce presesintele Frantei a anuntat intentia de a impozita cu 75% averile peste un milion de euro, potrivit Bloomberg.

Banca nationala belgiana a dat publicitatii cifre, care arata ca 12 firme si o fundatie, toate din Bruxelles si care apartin LVMH, si-au triplat activele incepand cu 2008. Motivul invocat de reprezentantii LVMH pentru transferurile masive este decizia de a-si muta "centrul operatiunilor financiare" la Bruxelles. In plus, purtatorul de cuvant al companiei a infirmat ca aceasta decizie are legatura cu impozitele averii personale a lui Arnault.

Legislatia belgiana, mai blanda in privinta averilor

Cu toate acestea, decizia miliardarului de 63 de ani, de a solicita cetatenie belgiana, a starnit o serie de controverse in Franta.

Legislatia din Belgia prevede impozite pe venit si mostenire mult mai mici decat in Franta, iar pe averile personale nu se percep taxe. Pe de alta parte, liderul LVMH sustine ca isi va pastra si cetatenia franceza si va continua sa-si plateasca impozitele in Franta.

Arnault si-a motivat decizia prin intentiile de a investi in Belgia, insa autoritatile au declarat ca cetatenia nu aduce nici un avantaj, fiind suficient ca miliardarul sa aiba resedinta acolo.

Bloomberg's Billionaires Index il plaseaza pe Arnault ca cel mai bogat om din Franta, cu o avere neta de 19,57 miliarde de euro.

Cele 12 companii de investitii au active intre 100 de mii si 2,6 miliarde de euro, conform bancii centrale belgiene si au sapte angajati. Ele si-au sporit activele de la 1,3 miliarde euro in 2008, la peste 4 miliarde in 2012.

De asemenea, Arnault a creat o fundatie privata, numita Protectinvest, al carei scop este sa "protejeze interesele financiare si averea" mostenitorilor miliardarului. Desi, in prezent, aceasta are active de doar cateva mii de euro, ea urmeaza sa protejeze interesele mostenitorilor in Pilinvest, una din cele 12 companii, cu o valoare de 242 milioane euro.

Existenta celor 12 companii si transferurile de active au fost dezvaluite publicului larg saptamana trecuta de catre Partidul Muncitorilor din Belgia si a creat controverse in legatura cu taxele reduse pe care acestea le platesc. Desi au avut venituri de 630,4 milioane de euro, din 2009, veniturile raportate in urma deducerilor fiscale au fost de doar 24,2 milioane.

Echipa unei televiziuni belgiene a vizitat sediul companiilor, aflat intr-o cladire modesta din Bruxelles, dar nu a fost primit, iar liderul Partidului Muncitorilor din Belgia a numit aceste companii "o cutie postala", creata cu scopul de a evita impozitele franceze.

#LVMH Belgia, #LVMH Bruxelles, #cetatenie belgiana Bernard Arnault, #avere Bernard Arnault , #Investitii