Wikileaks: Lukoil a sponsorizat opozitia in Bulgaria

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 18:53
1566 citiri
Wikileaks: Lukoil a sponsorizat opozitia in Bulgaria

Filiala LukOil din Bulgaria,care contribuie cu 20% la totalul taxelor colectate in aceasta tara,ar fi sponsorizat Partidul Socialist, de opozitie, potrivit unei telegrame WikiLeaks care apare in presa bulgara in plin conflict intre compania rusa si guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov. 

Anterior, presa bulgara il descria pe directorul general al LukOil Bulgaria, Valentin Zlatev, drept "omul care trage sforile in tara", "magnatul petrolului" si il suspecta ca ar fi "omul din spatele" premierului Boiko Borisov.

Telegrama WikiLeaks aparuta duminica in presa bulgara dateaza din 2005, fiind trimisa de ambasadorul american cu putin timp inainte de alegerile generale, scrie NewsIn.

"Criticii Partidului Socialist Bulgar spun ca actuala conducere moderata a partidului este pur si simplu un paravan pentru radicali si pentru fostii membri ai serviciilor de securitate din perioada comunista", a transmis la Washington ambasadorul de atunci din Bulgaria, James Pardew.

Fostul ambasador cita sondaje de opinie potrivit carora Partidul Socialist va castiga probabil alegerile din vara anului 2005 - ceea ce s-a si intamplat - si avertiza ca influenta Rusiei in economia bulgara probabil va creste. "Majoritatea companiilor bulgare avand legaturi de afaceri cu Rusia sunt de partea socialistilor, in special in sectorul energetic.

Filiala bulgara a LukOil - care aduce 20% din totalul taxelor colectate in Bulgaria - este, se spune, un sponsor al Partidului Socialist.

La fel, Risk Engineering, cea mai mare firma bulgara in sectorul energiei nucleare, are legaturi stranse cu interesele de afaceri ruse", arata ambasadorul, potrivit telegramei citate de Sofia News Agency.

Pardew sublinia ca, in afara de aspectele semnalate, sunt o serie intreaga de "afaceri rosii", ai caror proprietari s-au imbogatit in timpul precedentei guvernari socialiste punand mana pe active ale industriei detinute de stat. Acesti patroni continua sa fie recunoscatori Partidului Socialist, atragea atentia ambasadorul american.

Telegrama WikiLeaks intervine in plina polemica intre guvernul de la Sofia si compania LukOil ale carei licente au fost retrase pentru ca nu si-a onorat angajamentele de a-si moderniza instalatiile de stocare.

Prin urmare, compania, care detine singura rafinarie din tara, a inceput sa-si opreasca treptat productia, iar guvernul, care a facut o celula de criza, a deblocat de la rezerva de stat aproape 2 tone de kerosen. 

#bulgaria, #bulgaria conflict, #lukoil bulgaria, #wikileaks , #stiri Lukoil