Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vezi de ce isi face Bulgaria celula de criza

Vezi de ce isi face Bulgaria celula de criza

O celula de criza va monitoriza situatia de pe piata bulgara a combustibilului, dupa ce rafinaria locala a companiei ruse Lukoil a fost nevoita sa-si opreasca operatiunile pentru cel putin o luna si jumatate, a anuntat vineri premierul Boiko Borisov, relateaza Sofia News Agency. 

Celula de criza va fi condusa de ministrul energiei si economiei, Traicio Traikov. Din comisie vor mai face parte seful agentiei vamale, Vanio Tanov, un secretar de stat din Ministerul de Interne, un secretar de stat de la Finante si seful Rezervei de Stat.

Oficialii bulgari mentionati vor monitoriza fluctuatiile pietei de combustibil, dupa ce rafinaria Lukoil nu a mai obtinut licenta pentru vanzarea de produse petroliere.

"Sper ca rafinaria, fiind cea mai mare companie de acest gen din Bulgaria, nu va indrazni sa se puna cu statul. I-as sfatui foarte tare pe cei de acolo sa nu faca asta. Ii sfatuiesc ca prieten", a spus premierul Boiko Borisov.

El a afirmat ca va fi de acord sa aiba o intalnire cu sindicatele de la Lukoil Neftochim, daca mai intai ele vor face un miting impotriva conducerii companiei, care nu s-a achitat de obligatiile pe care le avea de mai bine de un an si jumatate. "Asta e legea si ne tinem de aplicarea ei", a subliniat Borisov.

Neftochim, singura rafinarie petroliera din Bulgaria, controlata de compania rusa Lukoil, a inceput miercuri sa-si reduca procesarea de titei pentru ca in final sa-si opreasca efectiv productia, dupa ce agentia vamala i-a retras licentele.

In prezent, agentia vamala intreprinde un inventar cuprinzator al companiei, care este cel mai mare importator de combustibil din Bulgaria, verificand stocurile pe care le are, pentru a evalua valoarea accizelor datorate de Lukoil.

Autoritatile au informat ca in momentul in care compania se va achita de toate datoriile, va putea sa vanda din nou combustibil, dar pana atunci va putea sa vanda numai cantitatile care au iesit deja din rafinarie.

Vanio Tanov, seful agentiei vamale, a explicat ca rafinaria nu poate opera fara instrumentele electronice de masurare pe care Lukoil trebuia sa si le instaleze in facilitatile de stocare, dar n-a facut-o, prin urmare nu poate opera decat cu combustibilii care deja au iesit din fabrica.

O alta posibilitate pentru companie este sa conteste deciza in justitie, dar aceasta va duce la un proces indelungat. Valentin Zlatev, directorul general al Lukoil Bulgaria, a fost descris adesea drept "omul care trage sforile in tara", "magnatul petrolului" si este suspectat ca ar fi "omul din spatele" premierului Boiko Borisov. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1446 ori
Citeste mai multe desprebulgaria celula de criza lukoil combustibil