Statoil a ajuns la un acord cu Lukoil pentru a-si majora participatia la un zacamant din Irak

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 15:35
1938 citiri
Statoil a ajuns la un acord cu Lukoil pentru a-si majora participatia la un zacamant din Irak

Grupul petrolier norvegian Statoil a anuntat marti ca a incheiat un acord cu grupul rusesc Lukoil, pentru a-si majora de la 15% la 25% participatia in cadrul campului petrolifer Qurna-vest 2, din sudul Irakului, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Acordul nu prevede plata unor compensatii pentru Lukoil. Proportional cu majorarea participatiei, Statoil isi va majora si partea din costurile de dezvoltare", a declarat Mari Dotterud, purtator de cuvant al companiei norvegiene. In urma acestei operatiuni, ce trebuie sa fie aprobata de autoritatile irakiene, Lukoil, ce detinea initial o participatie de 85%, va pastra 75% din proiectul Qurna-vest 2.

Lukoil si Statoil au castigat impreuna licitatia organizata de guvernul irakian in urma cu doua saptamani, pentru exploatarea acestui zacamant.

La licitatie au participat si grupul francez Total, consortiul compus din Petronas, Pertamina si PetroVietnam, si cel format din grupul britanic BP si cel chinez CNPC. Rezervele de petrol ale Irakului se ridica la 115 miliarde barili, fiind pe locul trei la nivel mondial. 

#participatie, # Irak, # acord, # , #stiri Lukoil