Productia de petrol a Lukoil a ajuns anul trecut la 90,8 milioane de tone

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 11:10
1626 citiri
Productia de petrol a Lukoil a ajuns anul trecut la 90,8 milioane de tone

OAO Lukoil, a doua mare companie petroliera din Rusia, a anuntat luni ca anul trecut a reusit sa puna capat tendintei de scadere a productiei sale de petrol, care in 2013 a crescut cu 1%, pana la 90,8 milioane tone, sau 1,8 milioane barili pe zi.

Timp de trei ani, Lukoil s-a confruntat cu o scadere a productiei de petrol la principalele sale campuri petrolifere din Siberia de Vest. Pentru a contracara aceasta tendinta, compania a investit in proiecte upstream de peste hotare, inclusiv la campul petrolifer West Qurna-2 din Irak. De asemenea, anul trecut Lukoil a preluat producatorul rus de petrol Samara-Nafta de la compania Hess Corp. pentru doua miliarde de dolari.

Ca urmare a acestor investitii, productia de petrol a Lukoil a fost in 2013 cu 900.000 de tone mai mare decat cea din 2012. Anul trecut, Lukoil a produs 85,5 milioane tone de petrol in Rusia si 5,3 milioane tone peste hotare. De asemenea, in 2013 grupul Lukoil a produs 25,8 milioane metri cubi de gaze naturale, 18,1 miliarde metri cubi in Rusia si 7,7 miliarde metri cubi peste hotare, cu 1,2 miliarde metri cubi sau 4,9% mai mult comparativ cu 2012.

Lukoil a subliniat ca lansarea productiei la campul petrolifer West Qurna-2 din Irak, programata sa aiba loc in luna aprilie a acestui an, ar urma sa permita companiei sa-si dubleze productia de petrol realizata peste hotare.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privata din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifra de afaceri de 3.600 miliarde de ruble (111 miliarde de dolari) in 2012. Compania detine patru rafinarii mari pe teritoriul Rusiei si trei in exterior.

Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.

#productie Lukoil, #petrol Lukoil, #Lukoil Romania , #stiri Lukoil