Lukoil va investi 100 miliarde dolari pentru cresterea productiei

Miercuri, 06 Septembrie 2006, ora 15:37
855 citiri

Cel mai mare producator de petrol din Rusia, firma OAO Lukoil, a anuntat, miercuri, ca va investi 100 de miliarde dolari in urmatorii zece ani pentru a-si spori productia si a creste capacitatea de rafinare, fiind posibil sa deruleze achizitii pe pietele externe, informeaza AP.Intr-un comunicat oficial dat publicitatii marti, Lukoil a precizat ca vrea sa-si dubleze productia de titei brut de la nivelul actual de 1,8 milioane barili pe zi. Printr-un program de investitii de ordinul a 10 miliarde dolari pe an, Lukoil se va plasa cu mult in fata celorlalte companii petroliere ruse in termeni de cheltuieli de capital. Lukoil a dezvaluit ca ar putea construi noi rafinarii in Turcia sau Rusia, in prezent fiind implicata in constructia unei rafinarii la Rotterdam (Olanda). In plus, firma petroliera rusa este in mijlocul unui proces de extindere a retelei sale de benzinarii din Turcia si fosta Iugoslavie.

Anul trecut, Lukoil a alocat pentru investitii de capital aproximativ 4 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 3 miliarde dolari numai pe achizitii. In plus, firma rusa a investit aproximativ un miliard de dolari anual in cele sapte rafinarii ale sale, rafinarii care proceseaza jumatate din productia sa de titei brut. Lukoil este capabila sa proceseze 750.000 de barili de titei pe zi la cele patru rafinarii ale sale din Rusia.

In afara Rusiei, Lukoil detine o rafinarie in Ucraina, una in Bulgaria si alta - Petrotel -la Ploiesti, toate cele trei instalatii avand o capacitate totala de rafinare de 200.000 de barili pe zi.

Anuntul celor de la Lukoil intervine intr-un moment in care firma se confrunta cu o concurenta sporita din partea companiei petroliere de stat OAO Rosneft, care vrea sa detroneze Lukoil in calitate de cel mai mare producator de petrol din Rusia. In prezent, Rosneft produce aproximativ 1,6 milioane barili de titei pe zi. Analistii sunt insa de parere ca Lukoil mizeaza pe mentinerea preturilor petrolului la un nivel ridicat, un program de investitii de asemenea amploare fiind rezonabil daca in urmatorii ani barilul de petrol va ramane in zona 50-70 de dolari.

Rompres