Lukoil: Politicenii abordeaza criza in mod populist

Joi, 24 Iunie 2010, ora 13:43
1503 citiri
Lukoil: Politicenii abordeaza criza in mod populist

Romania a "produs" in ultimii ani cheltuieli ridicate, fara legatura cu productivitatea muncii, iar partidele politice abordeaza criza economica in mod populist si nu se gandesc la consecinte, apreciaza Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a grupului rus Lukoil in Romania, informeaza Mediafax.

"Noi, societatea, am creat aceasta criza si am ajuns intr-o situatie de incapacitate de plata din sursele proprii.

Banii obtinuti din privatizarea Petrom si BCR au fost folositi in scopuri politice, campanii electorale, cresteri de salarii si pensii.

In realitate, trebuie sa existe o proportie intre productivitate muncii si cheltuieli.

Am ignorat aceasta lege fundamentala a dezvoltarii economice.

Noi folosim sursele financiare pentru cheltuieli. Anii acestia din urma au produs cheltuieli", a declarat Tampiza pentru MEDIAFAX.

El a adaugat ca nicio economie nu poate sustine o crestere masiva a cheltuielilor bugetare, iar acum societatea romaneasca plateste greselile din anii trecuti.

Tampiza sustine ca indiferent ce Guvern este la putere va fi sacrificat, intrucat ar fi obligat sa ia masuri "antiumane".

"Acum trebuie sa platim pentru greselile din trecut: populism, masuri economice luate politic. (...)

Chiar daca pica acest Guvern, pica si urmatorul.

Oricine lucreaza acum in Executiv este sacrificat, pentru ca trebuie sa aplice masuri - poate ma exprim dur - antiumane, care nu vor fi primite de societate.

Societatea nu a constientizat adancimea crizei.

Ma mira ca aceasta criza este folosita ca instrument de popularitate de toate partidele politice.

Polonia, printr-un consens politic, a depasit criza intr-un an.

Aici nu avem un consens, nu poate fi intre tabara pro-Basescu si tabara anti-Basescu.

Nimeni nu ia in calcul consecintele crizei, asta este dramatic. Nu exista conciliere politica in jurul crizei", a continuat Tampiza.

El a adaugat ca este de acord cu masurile Guvernului de diminuare a cheltuielilor publice, dar pensiile si salariile nu ar fi trebuit micsorate.

"Sunt de acord cu diminuarea cheltuielilor, dar nu sunt de acord cu forma acestei masuri.

Ma mira vointa presedintelui Basescu sa fie in fruntea acestor masuri. El nu a inteles ca pierde? (...) PDL a pierdut practic tot in materie de popularitate.

Comportamentul lui Basescu m-a mirat. Am inteles ca fara el nu mergeau aceste masuri anti-criza.

Basescu a sacrificat practic tot ce are in spate pentru aceste masuri. Nu trebuiau reduse pensiile si salariile", a afirmat reprezentantul Lukoil.

Guvernul si-a asumat, la 7 iunie, raspunderea in fata Parlamentului pe un program de reducere a cheltuielilor, care prevede atat diminuarea personalului bugetar cat si reducerea salariilor din sectorul public, cu 25%, si a pensiilor, cu 15%.

PSD a depus in aceeasi zi o motiune de cenzura, respinsa insa in Parlament.

O alternativa la reducerea salariilor si pensiilor ar fi fost, in opinia lui Tampiza, diminuarea bugetelor ministerelor.

"Eu alegeam alta cale: chemam fiecare ministru si ii spuneam sa isi diminueze cheltuielile.

Nu ma interesa cati angajati are, cate agentii, cati secretari de stat. Fiecare ministru trebuie sa raspunda personal", a spus el.

Totodata, Romania ar putea pierde increderea institutiilor internationale din cauza instabilitatii politice si macroeconomice, care indeparteaza investitiile straine.

"Maine-poimanine vom vedea ca avem neincrederea institutiilor internationale.

Neavand stabilitate politica si macroeconomica noi nu vom avea fluxul de investitii de pana acum.

Trebuie sa temperam spiritele politice ca sa solutionam probleme economice si sa cream avantaje sociale si economice.

Cand deficitul bugetar este mare, sunt doua solutii: falimentul sau devalorizarea monedei nationale.

O cale de iesire este sa modernizam economia si (atunci -n.r.) avem o crestere economica spectaculoasa, dar pentru aceasta avem nevoie de bani pentru investitii si un climat investitional in tara.

Nu le avem. Instabilitatea macroeconomica duce la iesirea investitiilor din tara.

Fondurile europene nu au fost directionate catre sectoarele economice care putea crea locuri de munca", a afirmat Tampiza.

El a adaugat ca o eventuala majorare a taxelor si impozitelor ar putea avea ca efect avansul evaziunii fiscale, cu efect in scaderea veniturilor bugetare.

"Cand crestem taxele si impozitele putem naste o economie tenebroasa, contabilitati duble.

Cand nu exista armonie intre interesul producatorului si interesul statului, veniturile bugetului de stat se diminueaza", a mai spus Tampiza. 

#cheltuieli, #lukoil, #tampiza , #stiri Lukoil