Irakul permite firmelor straine sa-i exploateze petrolul, pentru prima data

Luni, 29 Iunie 2009, ora 10:06
1444 citiri
Irakul permite firmelor straine sa-i exploateze petrolul, pentru prima data

Irakul va concesiona saptamana viitoare exploatarea celor mai mari zacaminte petroliere din tara unor companii straine, masura in premiera pentru ultimii 37 de ani, dar care ar trebui sa ii ofere fondurile indispensabile reconstructiei, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Prevazuta initial pentru luni, anuntarea firmelor ce au obtinut concesiunile a fost intarziata cu o zi si se va realiza marti, 30 iunie, din cauza unei furtuni de nisip ce a dus la inchiderea aeroportului din Bagdad.

Incidentul i-a impiedicat pe multi dintre reprezentantii companiilor petroliere straine sa ajunga la timp in Irak.

Reuniunea ar putea fi continuata si miercuri, daca este necesar, a precizat ministerul irakian al petrolului.

In total, 31 de societati petroliere straine au depus oferte pentru exploatarea a sase mari campuri petrolifere, situate in sudul si nordul tarii, cu rezerve estimate la 43 miliarde de barili.

Cele sase campuri sunt Rumaila (sudul tari), cu zacaminte estimate la 17,7 miliarde de barili, Kirkuk (nord, 7,9 miliarde barili), Qurna-Vest (sud, 8,5 miliarde barili), Zubair (sud, 4 miliarde barili), Bai Hassan (nord, 2,4 miliarde barili) si Missane (sud, 2,6 miliarde barili).

Irakul va mai atribui si doua contracte de exploatare a doua zacaminte de gaze naturale, situate la vest si la nord de Bagdad.

Intre companiile ofertante se regasesc gigantii petrolieri Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips, BP sau Shell, dar si firme europene (Total - Franta, Eni, Edison - Italia, Repsol - Spania, StatoilHydro - Norvegia, Maersk Olie og Gas - Danemarca), chineze (Sinochem, Sinopec CNOOC, CNPC), japoneze (INPEX, Japex), rusesti (Gazprom Neft si Lukoil) si australiene (BHP Billiton, Woodside Petroleum).

Petronas din Malaiezia, TPAO din Turcia sau ONGC Videsh din India se numara, de asemenea, printre ofertanti.

Contractele vor trebui ulterior aprobate de consiliul de ministri, insa nu trebuie prezentate Parlamentului.

Obiectivul guvernului irakian este de a majora productia tarii de la 2,4 milioane de barili pe zi in prezent la mai mult de 4 milioane de barili/zi peste cinci ani.

Cresterea productiei de petrol ar urma sa aduca Irakului cel putin 1.700 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani, care vor finanta reconstructia tarii, ravasita de 30 de ani de razboaie si de embargoul international.

Potrivit ministerului irakian al petrolului, doar 30 miliarde dolari vor reveni companiilor alese pentru exploatarea zacamintelor, statul urmand sa ramana stapanul rezervelor tarii. Pentru companiile petroliere straine, aceasta este o ocazie de a reveni in Irak, dupa nationalizarea Iraq Petroleum Company, in 1972.

"Din cauza sanctiunilor si razboaielor, nicio companie nu dorea sau nu putea investi.

Astazi, tara se stabilizeaza, atat pe planul securitatii, cat si in ceea ce priveste institutiile", spune Ruba Husari, experta in domeniul petrolier, citata de AFP.

Unii specialisti subliniaza ca Irakul este una dintre putinele tari din lume care vor inregistra in urmatoarele decenii o crestere a productiei de petrol, ceea ce constituie o oportunitate rara pentru grupurile petroliere.

Totusi, decizia guvernului irakian de a concesiona unor firme straine exploatarea marilor zacaminte nu a fost lipsita de controverse.

Pe de o parte, firmele straine au dat de inteles ca nu sunt multumite de conditiile contractuale, pentru ca trebuie sa se asocieze cu societati publice irakiene, in principal South Oil Company (SOC), si sa partajeze gestiunea campurilor petroliere, desi finanteaza dezvoltarea acestora in proportie de 100%.

In plus, firmele straine vor primi o suma fixa pe baril, dar doar dupa ce au atins un prag de productie fixat de guvern. Insa tentatia ramane foarte mare pentru firmele straine, spun specialistii, in conditiile in care Irakul va mai acorda 16 licente pentru dezvoltarea unor campuri neexploatate, la inceputul lui 2010.

Pe de alta parte, reprezentantii companiilor petroliere irakiene sunt nemultumiti de pierderea controlului asupra zacamintelor si sustin ca pot atinge aceleasi obiective de productie singure si intr-un timp mai scurt decat firmele straine.

"Campurile in discutie reprezinta 85% din productia actuala si 50% din rezerve. O pierdere a controlului lor ar reprezenta moartea societatilor nationale", avertizeaza directorul general al SOC, Fayadh Hassan Nima.

Firmele straine scot in evidenta, in schimb, provocarile pentru exploatarea zacamintelor irakiene, in conditii in care exista probleme mari legate de securitate.

"Securitatea este un cost urias, dar suntem obisnuiti cu asta la marile companii. Lucram in unele locuri dificile, precum Nigeria.

As estima ca, la un proiect, cheltuielile legate de securitate vor spori costurile totale cu 10-15%", a declarat, pentru Reuters, un director de la o mare firma petroliera, sub conditia anonimatului.

De altfel, firmele petroliere straine interesate de contracte in Irak au angajat deja firme de securitate, iar specialistii se asteapta ca grupurile sa incerce sa-si minimizeze expunerea directa la riscuri prin apelarea la forta de munca locala si subcontractori. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
OPEC anticipează o utilizare solidă a combustibililor în lunile de vară şi şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024, evidenţiind...
#companii, #concesiuni, #fonduri, #irak, #petrol , #stiri Lukoil