DNEVNIK: Rompetrol va investi circa 100 de milioane de euro in Bulgaria

Luni, 01 Octombrie 2007, ora 11:03
1269 citiri

DNEVNIK (Bulgaria) - Compania Rompetrol va investi circa 100 de milioane de euro in afacerile sale din Bulgaria, pana la sfarsitul anului 2009. Anuntul a fost facut joi de conducerea companiei, la inaugurarea primei benzinarii din Sofia. Este vorba de o combinatie de complex comercial, magazin, restaurant si cafenea, care va functiona sub marca "Hei".

In prezent, in Bulgaria, sub marca Rompetrol functioneaza 50 de benzinarii - 15 statii proprii si 35 de francize, majoritatea dintre ele aflandu-se in nordul Bulgariei, precum si la Burgas si Sliven. Compania este prezenta pe piata bulgara de circa 2 ani, insa pana in prezent nu si-a afisat in mod zgomotos programul agresiv de dezvoltare si a fost cunoscuta in principal in acest domeniu prin livrarile en-gros, pentru ca are baze de depozitare la Ruse, Sofia si Varna.

Principalul obiectiv al conducerii companiei Rompetrol pentru Bulgaria este ca aceasta companie romaneasca sa devina cel de-al treilea distribuitor de carburanti pe o piata de 170 de benzinarii, cate exista in Bulgaria", a declarat Eric Kish, vicepresedinte al Departamentului pentru vanzari cu amanuntul din cadrul societatii de la Bucuresti. "Doar pana la sfarsitul anului in curs, numarul statiilor Rompetrol din Bulgaria trebuie sa se ridice la 85, dintre care 25 statii proprii, iar pentru aceasta va fi investita suma de 16-17 milioane de euro", a adaugat Adrian Acatrinei, director executiv al Rompetrol Bulgaria. Strategia de dezvoltare a procentului de piata prevede ca toate statiile proprii sa fie complexe comerciale, iar cele mai mici, cele care vor fi in franciza, vor vinde in principal produsele petroliere cele mai cunoscute - benzina A95, diesel si autogaz.

Anul trecut, compania romaneasca a vandut 200 de mii de tone, in valoare de peste 300 de milioane de leva, asteptarile pentru anul acesta fiind ca acestea sa se ridice la 250 de mii de tone si 325 de milioane de leva. "In plan regional, compania romaneasca isi propune ca grupul sa se claseze in randul primelor corporatii petroliere din Europa, ca obiectiv pe termen mediu, cu un rulaj de 30-40 de miliarde de dolari", a explicat Eric Kish. Anul trecut, rulajul Rompetrol a ajuns la 7 miliarde de dolari, viitoarea dezvoltare a afacerii bazandu-se in viitor pe achizitii strategice.

Conducerea Rompetrol se asteapta ca procesul de consolidare a pietei de carburanti din Bulgaria sa continue. In Romania, micile retele de benzinarii pentru vanzari en detail detin mai putin de 10%, in timp ce aici ponderea lor inca este destul de mare - 40%, iar acesta va fi principalul grup tinta al companiilor, in afara de investitiile de tip greenfield, a explicat conducerea companiei romanesti. Si strategia celorlalti mari jucatori de pe piata este similara - Petrol, Lukoil, Schell, OMV si Eko, care promite o concurenta deosebit de mare in cadrul procesului de consolidare a pietei, au comentat, ieri, expertii./.../

Finantarea programului agresiv de dezvoltare a Rompetrol va fi asigurata de noul investitor strategic din companie. Recent, in urma unei tranzactii de putin peste 3,6 miliarde de dolari, KazMunaiGaz, companie detinuta de stat care controleaza majoritatea operatiunilor cu gaze si petrol din Kazahstan, a cumparat un pachet de 75% din actiunile Rompetrol.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.