Bulgarii ies in strada, nemultumiti de pretul la carburanti

Luni, 28 Martie 2011, ora 01:04
1600 citiri
Bulgarii ies in strada, nemultumiti de pretul la carburanti

Bulgarii au organizat duminica un al doilea protest la nivel national pentru a-si exprima nemultumirea fata de cresterea accelerata a pretului la carburanti, relateaza Sofia News Agency citata de Newsin. 

Demonstrantii s-au adunat la ora locala 13.00, iar soferii au blocat cu automobilele, timp de o ora, intersectiile principale din mai multe orase bulgare.

Ei cer ca benzina sa nu coste mai mult de 2 leva pe litru (circa 1 euro), iar gazul propan sa fie maxim 1 leva (0,5 euro). Astfel de proteste au avut loc duminica la Sofia, Burgas, Varna, Plovdiv si numeroase alte localitati bulgare.

"Nu este clar cum sunt formate preturile la carburanti pe baza salariului mediu din Bulgaria.

Chiar si premierul Boiko Borisov nu indrazneste sa se puna cu acesti monopolisti", a declarat un protestatat la Radio Darik.

El a adaugat ca protesteaza, fiindca statul nu face nimic in privinta pretului caburantilor.

Manifestantii insista ca toate partidele politice din tara sa ia masuri urgente pentru a domoli preturile si a le readuce la un nivel "rezonabil" prin reducerea profiturilor companiei Lukoil Bulgaria, proprietara singurei rafinarii petroliere a tarii, aflate la Burgas.

La Sofia, celor 1.000 de soferi li s-au adaugat si cetateni, care s-au strans pe un pod pentru a marca in mod simbolic ca ii sprijina pe automobilisti.

Circa 700-800 de automobilisti s-au adunat si la Plovdiv. La Varna, protestul a inceput in claxoanele a circa 1.000 de masini, carora li s-au alaturat 30 de motociclisti.

La Blagoevgrad s-au adunat 100 de automobilisti. Ei intentionau sa iasa pe autostrada catre Grecia si sa ruleze cu viteza mica. Un protest similar a fost organizat si in urma cu doua saptamani.

Guvernul si compania Lukoil au semnat saptamana trecuta un acord pentru a ingheta pretul la pompa al benzinei si motorinei timp de o luna, dar compania rusa a crescut preturile pentru vanzarile en gors, intrucat unele benzinarii care nu sunt detinute de LukOil nu au aderat la acord. 

#proteste, #preturi carburanti, #bulgaria, #crestere preturi benzina , #stiri Lukoil