Bulgaria ar putea reexporta o parte din livrarile de gaze din Azerbaidjan

Vineri, 13 August 2010, ora 18:04
1304 citiri
Bulgaria ar putea reexporta o parte din livrarile de gaze din Azerbaidjan

Bulgaria ar putea reexporta o parte din viitoarele livrari de gaze din Azerbaidjan in alte state europene, a declarat Ivan Drenciovski, director la Bulgartransgaz, divizie a companiei de stat Bulgargaz, dupa discutii desfasurate in aceasta saptamana la Baku, relateaza Novinite, precizeaza Mediafax.

Drenciovski a aratat ca guvernul bulgar lucreaza la dezvoltarea a doua rute de tranzit al gazelor din Azerbaidjan catre Bulgaria, una prin intermediul conductelor care trec prin Turcia, iar o alta prin terminale de gaze compresate si transportul maritim prin Marea Neagra, potrivit publicatiei Standart Daily, citata de Novinite.

Ruta prin Marea Neagra va deveni operationala dupa constructia infrastructurii, cel mai devreme in 2013.

In viitor, pana la jumatate din gazele naturale consumate in Bulgaria ar putea proveni din Azerbaidjan, a mai spus Drenciovski.

In prezent, peste 90% din gazele cumparate de Bulgaria sunt livrate de grupul rus Gazprom, iar autoritatile de la Sofia au analizat diverse optiuni de diversificare a furnizorilor, in conformitate cu solutia urmarita de UE prin proiectul Nabucco.

Azerbaidjanul s-a angajat deja sa livreze Bulgariei doua miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Optiunile discutate de expertii bulgari si azeri includ implicarea, pe langa Bulgartransgaz si compania azera de stat SOCAR, a unui consortiu care opereaza zacamantul Sah Deniz, format din BP (25,5%), Statoil (25,5%), Total (10%), Lukoil (10%), Socar (10%), NaftIran or Nico (10%) si TPAO (9%).

Bulgaria este un sustinator al Nabucco, pentru care Azerbaidjanul este cel mai important furnizor, si ar putea primi o parte din gazele azere prin acest gazoduct, dupa finalizarea proiectului.

In privinta rutei prin Marea Neagra pentru gaze compresate sau lichefiate, guvernul bulgar este in urma Romaniei, care a incheiat deja un acord cu Azerbaidjanul si Georgia pentru proiectul AGRI.

Intr-o intalnire recenta la Sofia, presedintii Bulgariei si Azerbaidjanului au stabilit ca 2011 sa fie termenul limita pentru lansarea primelor livrari de gaze azere catre partea bulgara. 

#Azerbaidjan livrari gaze bulgaria , #stiri Lukoil