Banca centrala a Rusiei pentru a combate inflatia, va urca rezervele minime obligatorii

Vineri, 01 August 2008, ora 16:58
1367 citiri
Banca centrala a Rusiei pentru a combate inflatia, va urca rezervele minime obligatorii

Dorind sa combata inflatia, Banca centrala a Rusiei a anuntat ca va urca rezervele minime obligatorii de la 1 septembrie. Masura este luata in incercarea de a absorbi lichiditatea din creditarea externa, relateaza Reuters.

Rezervele minime obligatorii ale bancilor fata de creditorii straini vor creste de la 7% la 8,5%, incepand cu 1 septembrie. Cele pentru depozitele in ruble vor creste de la 5% la 5,5%, iar pentru alte datorii, de la 5,5%, la 6%.


Este a doua majorare in decurs de doar doua luni, in contextul in care banca centrala a Rusiei face eforturi sa combata inflatia, care s-a accentuat pana la 15% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.


"Decizia bancii centrale nu este o surpriza", a declarat seful departamentului de cercetare pentru Rusia de la ING, Stanislav Ponomarenko.


"Banca centrala face inca un pas inspre inasprirea politicii monetare. Din cele trei optiuni - aprecierea rublei, majorarea dobanzii de politica monetara si cea a rezervelor minime obligatorii - pe care le are, banca centrala a ales-o pe cea mai putin dureroasa", a adaugat Ponomarenko.


"Este de remarcat ca majorarea cea mai mare este, din nou, legata de creditarea externa. Aporturile de capital sunt una dintre sursele principale de lichiditate din sistem, iar banca centrala incearca sa o limiteze, astfel incat bancile sa nu mai fie stimulate sa se imprumute in strainatate", a explicat Ponomarenko.


Banca centrala a afirmat, totodata, ca va urca de la 0,50 la 0,55 rata care permite bancilor sa isi extinda rezervele in timp si in afara perioadelor de exces si de lichiditate scazuta.


Rezervele minime obligatorii sunt banii pe care bancile trebuie sa ii puna deoparte, iar majorarea acestora limiteaza numerarul disponibil in sistem si ar putea limita majorarea preturilor.


Ministerul economiei anuntase ca se asteapta ca inflatia din 2008 sa fie de 11,8%, pe baza sperantelor ca o recolta buna in toamna sa scada preturile, dar analistii chestionati de Reuters estimeaza ca rata inflatiei va fi de 13,2%.


Ponomarenko a mai spus ca banca centrala a Rusiei va astepta probabil statisticile pentru inflatie din august sau septembrie, dar, daca acestea nu vor indica o scadere a preturilor, ar putea sa isi inaspreasca in continuare politica monetara.


Stirea survine in contextul in care firmele rusesti cauta in continuare lichiditate, iar unele dintre acestea tintesc achizitii in tara sau in strainatate.


Cea mai mare banca din Rusia, Sberbank, este in negocieri pentru un credit sindicalizat pe cinci ani, de 1 miliard dolari, iar Vnesheconombank (VEB) vrea sa isi asigure un credit de 500 milioane dolari. Compania petroliera Lukoil vrea, de asemenea, sa faca o serie de credite, potrivit unor declaratii de saptamana acesta ale unor surse bancare.


Prim vicepresedintele bancii centrale a Rusiei, Aleksei Uliukaiev, a spus saptamana aceasta ca aporturile nete de capital ar putea ajunge la 40 miliarde dolari in total in 2008, in pofida unor iesiri de capital de 2,4 miliarde de dolari in primele cinci luni.