Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Algeria si Rusia isi consolideaza cooperarea energetica, starnind temeri in UE

Algeria si Rusia isi consolideaza cooperarea energetica, starnind temeri in UE
Algeria si Rusia vor sa isi consolideze cooperarea in domeniul energiei, inspirand Uniunii Europene temeri privind crearea unui "cartel al gazului", cu ocazia vizitei la Alger a ministrului rus al industriei si energiei, Viktor Hristenko, informeaza AFP.

Rusia doreste, de asemenea, sa isi extinda influenta in Algeria, profitand de ezitarile Washingtonului, dupa recenta preluarea a sectorului petrolier de catre statul algerian, subliniaza cotidianul Liberte.

Noua lege, care prevede ca societatea publica Sonatrach sa detina obligatoriu 51 la suta din zacamintele din tara, a avut "efectul unui dus scotian" asupra companiilor americane prezente pe piata algeriana, afirma cotidianul. Americanii "au luat o pauza, cat sa capete o viziune de ansamblu asupra pietei petroliere nigeriene", adauga sursa citata. In ultimele saptamani au circulat zvonuri, dezmintite rapid, despre o posibila retragere din Algeria a companiilor Anadarko si Conoco-Philips.

La randul sau, Comisia Europeana doreste un parteneriat strategic cu Algeria in domeniul energetic, una dintre initiativele menite sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc.

Hristenko este asteptat vineri la Alger, pentru sa vizita in aceasta tara. El va fi insotit de vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, si de membri ai conducerii grupurilor Lukoil si Rosneft. Ministrul va semna cu omologul sau algerian Chakib Khelil un protocol de acord in domeniul energiei si ii va intalni pe seful guvernului Abdelaziz Belkhadem si pe ministrul finantelor, Mourad Medelci.

Apropierea dintre Alger si Moscova in domeniul gazului a suscitat ingrijorare la clientii lor europeni, mai ales in lumina crizei preturilor dintre Rusia, Ucraina, Georgia si Belarus. UE se teme de crearea unui "cartel al gazului" care ar putea cantari greu asupra preturilor si livrarilor. Algeria si Rusia sunt, alaturi de Norvegia, principalii furnizori ai UE, cu 160, respectiv 60 de miliarde de metri cubi pe an.

Presedintele companiei de stat algeriene Sonatrach, Mohammed Meziane, a afirmat la sfarsitul lunii decembrie ca "nu exista nicio intelegere in privinta pretului sau a crearii unui OPEP al gazului" cu Gazprom.

"Discursul despre 'cartelul gazului' traduce mai ales temerea europenilor de o Rusie a lui Putin cu influenta sporita, in contextul in care acesta a facut din preluarea controlului asupra hidrocarburilor un element-cheie al politicii sale", scrie Le Quotidien de la Oran.

Sonatrach a semnat in august cu Gazprom un protocol de acord pentru "explorarea, extractia, transportul hidrocarburilor, dezvoltarea infrastructurilor gazeifere, tratarea si vanzarea gazului" in Rusia, Algeria si tari terte. Textul prevede de semenea un "schimb de active" intre cele dolua grupuri si participarea Sonatrach la un proiect gazeifer baltic ce reprezinta o investitie de un miliard de dolari.

Pe de alta parte, Lukoil a facut din Algeria "una dintre tarile prioritare" ale expansiunii sale internationale in domeniul gazului si petrolului, potrivit grupului.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 864 ori