Ritmul de crestere a salariilor s-ar putea tempera sub 10% din 2010

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 13:38
1376 citiri
Ritmul de crestere a salariilor s-ar putea tempera sub 10% din 2010

Ritmul de crestere a salariilor s-ar putea tempera sub 10% din 2010, dupa un an 2009 electoral, dar avansul salariilor reale va continua, ca parte a procesului de reducere a decalajelor dintre Romania si tarile dezvoltate din UE, a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru. "Ritmul de crestere a salariilor s-a decorelat in 2007 de cel al productivitatii muncii si a ramas decorelat. E greu de crezut ca salariile vor continua sa creasca cu 25% in urmatorii ani. Din cauza competitiei intre partidele politice am avut cresteri salariale aberant de mari in sectorul public", a explicat Croitoru, prezent la seminarul Diaspora Stiintifica organizat la Banca Nationala a Romaniei (BNR).


El a adaugat ca salariile din sectorul public din Romania tind sa fie mai mari ca salariile din unele sectoare private. "Anul viitor este tot unul electoral", ceea ce ar putea sa mentina cresterile salariale de doua cifre, a mai spus Croitoru.


El a explicat ca, in general, sectorul public este platit mai slab decat cel privat, in conditiile in care este mai putin corelat cu evolutia economiei.


"In lume, sectorul public este platit mai putin decat sectorul privat. Acest lucru se observa mai ales intr-un ciclu economic in care poti avea ani foarte dinamici, in care se platesc salarii mari in sectorul privat, si ani in care nu se mai pot plati aceleasi salarii in termeni nominali, ceea ce determina reduceri si in termeni reali. Guvernul nu se aliniaza, insa, ciclului economic in termen de salarii", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.


Desi se asteapta la cresteri salariale de o singura cifra, posibil din 2010, Lucian Croitoru a precizat ca salariile reale vor continua sa creasca in Romania, in cadrul procesului de reducere a decalajelor fata de tarile dezvoltate din cadrul Uniunii Europene (UE).


In luna iulie, salariul mediu net a ajuns la 1.308 lei (365 euro), in crestere cu 25,8% fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul avansului rapid al salariilor din industrie si din unele servicii, a anuntat la inceputul lunii septembrie Institutul National de Statistica (INS).


Guvernul a aprobat la inceputul lunii septembrie cresterea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei, incepand cu 1 octombrie, iar de la 1 ianuarie 2009 salariul minim va fi de 600 de lei.