Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pogea vrea imbunatatirea colectarii si largirea bazei de impozitare

Pogea vrea imbunatatirea colectarii si largirea bazei de impozitare

Ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut (PIB) trebuie sa creasca in urmatorii trei ani la 34-35%, de la 31-32%, in prezent, insa acest lucru nu necesita o crestere a TVA sau a cotei unice, ci intarirea controalelor si largirea bazei de impozitare, a declarat pentru NewsIn, Gheorghe Pogea.

"Vom mentine TVA-ul si cota unica la acelasi nivel si anul viitor, asa fiind construit si bugetul de stat pe 2010, pentru stabilitate si pentru a mentine atractivitatea economiei romanesti.

Ponderea veniturilor in PIB trebuie sa creasca in urmatorii trei ani la 34-35%, insa vom realiza acest lucru prin largirea bazei de impozitare, prin imbunatatirea colectarii si in urma intaririi controalelor si a inspectiilor fiscale", a precizat ministrul intermiar al Finantelor, desemnat pentru un nou mandat in Cabinetul Croitoru.

Gheorghe Pogea a adaugat ca Ministerul Finantelor isi propune "sa aduca veniturile nefiscale la nivelul celor din tarile europene, iar companiile (de stat, n.r.) vor trebui sa realizeze cheltuieli doar in limita veniturilor, deoarece impozitul de 16% se aplica la profitul brut, adica asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli".

Programul de guvernare al premierului desemnat Lucian Croitoru prevede mentinerea cotelor de impozitare a venitului si profitului, precum si taxa pe valoarea adaugata (TVA) la valorile existente - 16%, respectiv 19% - pe parcursul perioadei de guvernare, precum si promovarea unei politici fiscale "transparente si predictibile", pentru "imbunatatirea conditiilor de functionare a mediului de afaceri".

"In acelasi timp, guvernul, prin asumarea unei coordonari eficiente cu politica monetara, isi afirma angajamentul de adoptare de facto a monedei euro la 1 ianuarie 2015", se mai arata in document.

Romania a ocupat in 2008 penultimul loc in Uniunea Europeana, dupa Slovacia, in functie de ponderea veniturilor in PIB, raportand venituri de 32,8% din PIB, potrivit datelor revizuite publicate de Eurostat pe 22 octombrie. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 939 ori
Citeste mai multe desprepogea impozite pib tva