Magistratii nu vor criterii de pensionare si pensii ca toti ceilalti contribuabili

Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 23:45
1637 citiri
Magistratii nu vor criterii de pensionare si pensii ca toti ceilalti contribuabili

CSM, Inalta Curte si Ministerul Public nu sunt de acord cu Legea sistemului unitar de pensii, in baza careia magistratii ar beneficia de aceleasi criterii de pensionare si pensii ca toti ceilalti contribuabili, motivand ca aceasta incalca statutul judecatorilor si al procurorilor.

Astfel, in punctele de vedere publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cele trei institutii arata ca, prin interdictiile si incompatibilitatiele impuse magistratilor, acestia nu-si pot suplimenta contributiile la asigurarile sociale, iar "calculul pensiilor pe baza contributiilor, impus de legea sistemului unitar de pensii, este profund discriminatoriu".

Totodata, stabilirea pensiei de serviciu a magistratilor, cum este reglementata in prezent, "tine seama de responsabilitatile si riscurile profesiei de magistrat", sustine presedintele interimar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Lidia Barbulescu, in punctul de vedere trimis CSM.

Magistratii sunt nemultumiti si de prevederea prin care varsta de pensionare este majorata in baza legii sistemului unitar de pensii. CSM, ICCJ si Ministerul Public arata ca, potrivit studiilor efectuate, profesia de magistrat este una stresanta, problemele de sanatate aparand in urma volumului ridicat de munca, ceea ce inseamna ca pensionarea la o varsta inaintata nu este posibila.

In punctele de vedere formulate, reprezentantii magistratilor arata ca majorarea varstei de pensionare la 65 de ani este nerealista, in conditiile in care speranta de viata in Romania este de 72,5 ani.

Recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data intrarii in vigoare a legii pensiilor unice "incalca dreptul de a beneficia de propria proprietate", considera CSM, care sustine ca "in aceste conditii, recalcularea pensiilor potrivit noilor criterii avand ca rezultat diminuarea cuantumului acestora echivaleaza cu o expropriere".

De asemenea, Ministerul Public, prin procurorul general, critica lipsa evaluarilor preliminare a impactului legii, in special impactul social si economic, in conditiile in care "implicatiile sociale si economice sunt majore".

Punctele de vedere ale Ministerul Public, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cel al Directiei Legislatie din CSM au fost discutate joi, 16 octombrie, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii si insusite de acesta.

In prezent, magistratii beneficiaza de pensii de serviciu si de criterii de pensionare speciale, reprezentantii acestora considerand ca se impune mentinerea lor, avand in vedere importanta sociala a procurorilor si a judecatorilor.

Potrivit articolului 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si magistratilor, "judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.

Judecatorii si procurorii sunt pensionati la cerere inainte de implinirea varstei prevazute de lege si beneficiaza de pensie daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii". Potrivit aceleiasi legi, la calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fara ca ponderea acestora sa poata fi mai mare de 10 ani.

Guvernul Boc II a decis sa-si asume raspunderea pe Legea pensiilor, sustinand ca sistemul public de pensii se va prabusi daca nu vor fi aplicate masurile prevazute in noul act normativ, care, potrivit premierului Emil Boc, va elimina privilegiatii din sistem prin reglementarea pensiilor speciale, va rezolva problema deficitului bugetar si va stabili mecanisme de prevenire a pensionarii anticipate si a pensionarii pe caz de boala.

Emil Boc a apreciat ca proiectul de reforma a sistemului de pensii readuce echitatea intre diverse categorii de pensionari prin eliminarea pensiilor parlamentarilor si recalcularea pensiilor speciale.

"Daca nu facem aceasta reforma, in viitor nu vom mai avea bani pentru plata pensiilor si nici pentru cresterea pensiilor pe viitor. Doar din recalcularea pensiilor speciale se va face o economie cifrata intre 500 si 800 de milioane de euro pe an", a declarat Boc.

Proiectul de lege prevede transformarea Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), ce administreaza sistemul public de pensii, in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), precum si inasprirea conditiilor de pensionare anticipata prin majorarea penalizarii de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa aprobe legislatia revizuita a sistemului public de pensii pana in 31 decembrie.

Guvernul Boc II a fost demis de Parlament pe 13 octombrie, in urma adoptarii motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Noul premier desemnat de presedintele Traian Basescu, economistul Lucian Croitoru, a declarat ca este important sa avem adoptata legea pensiilor pana la sfarsitul lunii noiembrie. 

#csm, #lege, #pensii, #magistrati , #stiri Lucian Croitoru