Croitoru: Reducerea contributiei la Pilonul II va intarzia trecerea la un sistem privat de pensii

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 11:22
1382 citiri
Croitoru: Reducerea contributiei la Pilonul II va intarzia trecerea la un sistem privat de pensii

Reducerea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va intarzia procesul de trecere de la un sistem public de pensii la unul privat, unde cuantumul pensiei este corelat cu marimea contributiei, a declarat, miercuri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, precizeaza Mediafax.

"Totodata, diminuarea contributiei la Pilonul II va reduce masiv sumele virate fondurilor de pensii private obligatorii", a spus Croitoru, prezent la un eveniment de specialitate organizat de MEDIAFAX si Eureko Pensii.

El a afirmat ca Banca Nationala a Romaniei sustine piata fondurilor de pensii private si spera ca decizia de diminuarea contributiei la Pilonul II, daca va fi pusa in aplicare, sa fie anulata cat mai rapid.

"Pot sa inteleg ca statul nu are bani si ca, temporar, contributia la fondurile de pensii private nu va fi virata in cuantumul stabilit, dar, in acelasi timp, calendarul privind majorarea contributiei este intarziat, iar masura anuntata recent adauga o intarziere masiva", a spus consilierul.

Potrivit lui Croitoru, deficitul prognozat al bugetului asigurarilor sociale va atinge circa doua miliarde de euro in acest an, nivel care va creste la trei miliarde de euro "daca rafinam calculele".

"Avand in vedere situatia actuala a bugetului de stat, intelegem ca orice suma economisita este binevenita, dar, in acelasi timp, reducerea contributiei are un impact nesemnificativ asupra deficitului", a mai spus Croitoru.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#croitoru reducere contributie fonduri private , #stiri Lucian Croitoru