Croitoru, premier: Zece zile pentru formarea majoritatii, echipei si programului de guvernare

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 15:30
1892 citiri
Croitoru, premier: Zece zile pentru formarea majoritatii, echipei si programului de guvernare

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, are, potrivit Constitutiei, zece zile in care sa-si negocieze cu partidele majoritatea, sa-si faca programul de guvernare si echipa guvernamentala, la expirarea acestui termen trebuind sa vina in Parlament pentru votul de incredere, informeaza NewsIn.

Potrivit articolului 103, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Acelasi articol spune la alineatul urmator ca persoana desemnata pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna.

Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, potrivit acestor norme, Croitoru trebuie sa vina in Parlament cu Cabinetul pana pe 26 octombrie.

De asemenea, daca Lucian Croitoru nu reuseste sa coalizeze in jurul sau majoritatea necesara pentru votul de incredere, acesta isi poate depune mandatul in fata presedintelui.

Acesta va desemna din nou un premier, putand inclusiv sa-si reinnoiasca propunerea. Astfel, Croitoru poate primi inca zece zile pentru negocieri inaintea votului de incredere.

Constitutia nu limiteaza numarul de depuneri ale mandatului premierului care nu poate forma un Cabinet, fiind vorba de momentul de dinainte de prezentarea la investirea prin vot de catre Parlament.

Daca prima propunere a presedintelui este respinsa de Parlament si Guvernul nu primeste votul de incredere, presedintele trebuie sa faca o noua propunere, moment in care incepe sa curga iar acel termen de zece zile pana la un nou vot de incredere.

Daca si a doua propunere a presedintelui este respinsa, se atinge posibilitatea ca seful statului sa poata dizolva Legislativul.

Potrivit articolului 89, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Constitutia spune ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei.

Numai ca, odata inceputa procedura de formare a unui nou guvern la 15 octombrie, daca nu au loc amanari, termenul de 60 de zile in interiorul carora sunt respinse de Parlament doua investiri ar putea fi implinit dupa al doilea tur de scrutin al prezidentialelor.

Astfel, noul mandat prezidential de la Cotroceni, daca este preluat inainte de Craciun, se inscrie in cele 60 de zile, iar noul presedinte, oricine ar fi, daca vrea, dizolva Parlamentul.

Alegerile anticipate ar putea fi organizate - tot Constitutia spune - oricand in trei luni, cel mai tarziu la finele lui martie.

 

#croitoru, #guvern, #guvernare, #incredere, #premier, #presedinte, #vot , #stiri Lucian Croitoru