Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Croitoru nu creste cota unica sau TVA-ul pana in 2012

Croitoru nu creste cota unica sau TVA-ul pana in 2012

Programul de guvernare elaborat de catre premierul desemnat Lucian Croitoru prevede mentinerea actualului nivel al cotei de impozitare si al taxei pe valoarea adaugata, de 16%, respectiv 19%, pe parcursul intregii perioade de guvernare, pana in 2012 inclusiv.

"Guvernul isi afirma intentia de mentinere a cotelor de impozitare a venitului si profitului, precum si a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la valorile existente, 16%, respectiv 19%, pe parcursul perioadei de guvernare", se arata in documentul elaborat pentru perioada 2009-2012.

Similar programului de guvernare al Guvernului condus de Emil Boc, planul elaborat de Lucian Croitoru face referire la "rationalizarea" structurii institutionale a sectorului public, a numarului de angajati si a costurilor asociate, o politica salariala prudenta in sectorul bugetar, cresterea nivelului veniturilor bugetare prin promovarea unor masuri de largire a bazei de impozitare, imbunatatirea colectarii si cresterea unor anumite categorii de taxe, precum accize si taxe de mediu.


Croitoru propune totodata calcularea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este "vadit mai mare" decat cea determinata prin formula actuala de calcul.


"Elaborarea in regim de urgenta a unui sistem de raportare centralizata a cheltuielilor efectuate de autoritatile locale si instituirea unei baze de date a proiectelor de investitii de la nivel local vor creste transparenta cheltuielilor publice si ar putea conduce la economii substantiale de resurse publice pe termen mediu", se arata in document.


In domeniul transportului rutier, Croitoru propune instituirea unui mod echitabil de colectare a taxelor pentru infrastructura, conform principiului "platesti cat si cum folosesti" si colectarea intr-un procent ridicat a acestor taxe, precum si reorganizarea activitatii de constructie si intretinere a infrastructurii de transport rutier prin separarea in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a activitatilor legate de autostrazi de cele privind drumurile nationale. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1323 ori
Citeste mai multe desprecroitoru cota unica tva premier