Croitoru: masurile de austeritate, aplicate 2 ani fara restructurarea aparatului bugetar

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 01:19
1730 citiri
Croitoru: masurile de austeritate, aplicate 2 ani fara restructurarea aparatului bugetar

"Perioada de taiere a pensiilor si salariilor ar putea fi extinsa pana la 18-24 de luni doar daca aceste masuri nu vor fi insotite si de o restructurare a aparatului bugetar", a precizat joi, pentru The Money Channel, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Lucian Croitoru a revenit cu o precizare joi vis-a-vis de declaratiile sale de miercuri: Masurile de austeritate ar putea fi aplicate timp de doi ani numai in absenta restructurarii aparatului bugetar si a eficientizarii sectorului public.

"Asa cum taierea in sine nu a fost de dorit, nici prelungirea aplicarii acestor masuri in 2011 nu este de dorit. Ceea ce am spus ieri (miercuri-n.r.) este ca daca alte masuri nu vor fi puse la treaba in acest interval, atunci se vor prelungi sine-die, nu va fi posibila retragerea lor", spune Croitoru.

El sustine ca retragerea acestor masuri "ar fi de dorit", si ca perioada de taiere a pensiilor si salariilor ar putea fi extinsa pana la 18-24 de luni doar "in cazul in care nu s-ar produce nici o masura de ajustare", conditii in care "aceasta taiere a salariilor si a pensiilor ar trebui sa dureze pana cand cresterea economica se va relua la nivelul ei potential."

Aproximativ 100.000 de bugetari ar putea fi disponibilizati

Croitoru a mai spus ca printre masurile necesare se numara si noua lege a salarizarii, care este in curs de perfectionare, legea pensiilor si eficientizarea muncii in sectorul public. "Una dintre masuri este exact eliminarea de personal excedentar - asta inseamna sa eficientizezi, printre altele.

Numarul va fi stabilit de catre Guvern, dar, in orice caz, se vehiculeaza deja cifre intre 70.000 si peste 100.000, vor vedea care numar este cel mai adecvat.

In orice caz, ele trebuie aplicate cat mai curand", spune Croitoru. Joi, ministrul Finatelor, Sebastian Vladescu, a declarat pentru Antena 3 ca Statul ar trebui sa disponibilizeze cel putin 100.000 de bugetari ca sa poata acorda salarii decente celor care ar urma sa ramana in sistem.

Ajustarile sistemului public trebuie efectuate, indiferent de cresterea economica

"Masurile de taiere a salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% au fost luate in ipoteza ca economia, in acest an, nu creste. In opinia mea, este putin probabil ca cresterea economica sa se reia la nivelul de aproximativ 5-5,5%, cat este potentialul in Romania", a adaugat consilierul guvernatorului.

"Probabil ca in 2011 va fi o crestere economica care va ajuta...sarcina restructurarii, dar nu evita aceasta sarcina", a mai spus el.

Problemele deficitului bugetar in Romania sunt structurale. "Ori ca exista crestere economica, ori ca nu exista, aceste masuri trebuie luate, pentru ca ele sunt o povara pentru societate.

Reluarea cresterii economice va ajuta cu atat mai mult cu cat va fi mai mare." Cresterea economica in Romania este strict dependenta de reluarea intrarilor de capitaluri straine, a mai spus Croitoru.

"Capitalurile vor fi atrase si vor gasi motive bune de a veni aici, daca vad ca finantele publice sunt in ordine, daca au incredere ca vor putea rambursa datoria." El a afirmat ca previziunile unor analisti de scadere a economiei cu unul sau doua procente in 2010 sunt plauzibile.

"Ati vazut ca nimeni nu-i profet in tara lui, s-a pornit cu o cresttere de 1,3% pentru 2010, a fost revizuita in jos, acum este in jurul a -0,5%, deci e teoretic posibil, datele ne pot chiar arata ca am putea scadea si mai mult, dupa cum, am putea avea si o surpriza.

In acest moment este posibil orice pentru anul 2010", spune Croitoru. "Deja sunt estimari pentru o crestere in Japonia de 2-2,4%, similar, ceva mai jos, pentru Europa, ceva mai inalte pentru SUA. Semne bune sunt, cred ca se vor vedea si in Romania", a explicat consilierul guvernatorului.

Iesirea din prevederile acordului ar fi o greseala


O iesire din prevederile acordului ar fi o greseala, spune Lucian Croitoru. Investitorii sunt foarte atenti la semnalele pe care Fondul le transmite despre orice tara.

"Investitorii se uita la Fond si, practic, daca l-ai incheiat (acordul-n.r.) inseamna ca e bine, daca nu l-ai incheiat inseamna ca e rau. Deci, noi avem tot interesul sa continuam acest acord, el corespunde intereselor Romaniei", a mai spus Croitoru.

"Interesul nostru este sa tinem conturile fiscale in ordine si cred ca asta este principala variabila la care se uita acum investitorii. Dar... sunt interesati de reforma pietei muncii, ei stiu ca o recesiune se poate prelungi daca exista rigiditati in legislatia muncii", a mai spus el.

Croitoru a mentionat ca Romaniei nu i-ar dauna un nou acord cu Fondul, chiar daca "solutia cea mai buna ar fi sa nu mai avem nevoie de acest acord si pentru asta trebuie sa dam dovada ca suntem capabili, suficient de disciplinati sa mentinem coerenta in politici."

Deocamdata, insa, consilierul guvernatorului considera ca ne putem finanta deficitul. "Nu cred ca, daca vom sta in parametrii cu FMI , vom avea probleme majore de finantare a deficitului bugetar. Altfel, vor fi probleme majore.

Nu va fi usor, sarcina este foarte dificila, deoarece, in 2011, daca anul acesta ne incadram in tinta de 6,8%, va trebui sa facem un efort substantial sa ajungem la 4,4%, si, mai tarziu, privind in perspectiva, la 3% deficit ca procent din PIB.

Deci, in 2011, in cel mai bun caz, avem de facut o ajustare de 2,4 puncte procentuale din PIB. Este mult, sunt cateva miliarde de euro."

#croitoru, #masuri, #austeritate, #restrucutare, #bugetari , #stiri Lucian Croitoru