Croitoru: Exista riscul unor "deficite gemene"

Marti, 16 Iunie 2009, ora 14:50
2506 citiri
Croitoru: Exista riscul unor "deficite gemene"

Ajustarea brusca a deficitului de cont curent si riscurile de majorare a deficitului bugetar pot duce la aparitia unor "deficite gemene", in care ambele dezechilibre au valori similare, situatie perceputa negativ de agentiile de rating, a spus marti consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, potrivit NewsIn.

El estimeaza ca deficitul de cont curent se poate ajusta sub 7% din produsul intern brut in acest an.

"Sectorul privat a facut o ajustare de 4,2 puncte procentuale in 2008 pe contul curent si poate efectua in continuare o corectie cu 4,8-5 puncte procentuale in 2009. Corectarea deficitului extern facuta de sectorul privat, fara un efort din partea sectorului pubic si fara a avea o convergenta reala cu Uniunea Europeana, aduce riscul aparitiei deficitelor gemene, ceea ce inseamna ca avem nevoie de mentinerea deficitului bugetar sub limita stabilita, de 4,6% din PIB pentru acest an", a declarat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca exista riscuri suplimentare ca scaderea economiei sa fie mai mare decat se estimeaza, in conditiile in care sectorul privat accelereaza ajustarile de costuri si de forta de munca, manifestate prin cresterea puternica a somajului.

Croitoru a mai spus ca dobanzile ridicate platite de banci la depozite stimuleaza economisirea pe teremen scurt, contribuind la scaderea consumului.

"Ratele inalte ale dobanzilor platite la depozite duc la un transfer al veniturilor reale de la banci la populatie. Stimularea economisirii este ingrijoratoare, deoarece are loc intr-un moment cand ar trebui stimulat consumul, in contextul recesiunii economice", a afirmat Croitoru.

El a subliniat ca, pe termen lung, este nevoie in continuare de cresterea ratei economisirii.

"In prezent, rata economisirii este de maximum 17% din PIB. O rata normala a economisirii ar fi de 24% din PIB, raportata la un deficit de cont curent sustenabil de 4% din PIB", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#consum, #croitoru, #deficit, #dobanzi, #economisire, #rating , #stiri Lucian Croitoru