Croitoru: Deprecierea leului nu a depins de criza financiara externa

Joi, 22 Noiembrie 2007, ora 15:20
989 citiri
Croitoru: Deprecierea leului nu a depins de criza financiara externa

Deprecierea leului ar fi inceput oricum in acest an, chiar si fara criza de pe pietele financiare externe, si asta pentru ca principalul motiv al ei sunt fundamentele economice si nivelul din aceasta vara al leului, care nu era sustenabil, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Criza din piata creditelor a contribuit la deprecierea leului. Probabil, fara aceasta, scaderea cursului ar fi fost putin mai lenta, insa deprecierea ar fi inceput si fara criza, deoarece factorul principal il constituie nevoia de revenire la un nivel de echilibru in economie", a declarat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat ca "o moneda foarte apreciata iti determina largirea deficitului de cont curent si creaza potentiale riscuri. Pe de alta parte, o moneda foarte depreciata in afara fundamentelor economice iti produce inflatie, cu toate ca poate avea si efecte pozitive, precum cresterea exporturilor".

Reprezentantul Bancii Nationalea dat contraexemplul Statelor Unite ale Americii, care are o moneda slaba, depreciata pe parcursul mai multor ani, dar care nu a produs ocrestere a inflatiei. Acest lucru nu s-a intamplat, deoarece companiile americane au putut sa seadapteze si au gasit solutiile in interiorul marjelor de profituri si pe de alta parte, intr-o mare capacitate de inovatie, a explicat Croitoru.

Oficialul BNR a afirmat ca, in prezent, economia romaneasca are doua vulnerabilitati majore, care deriva din deficitul de cont curent. Din exterior, exista riscul ca finantarile externe ale deficitului de cont curent sa fie intrerupte, in cazul in care investitorii straini decid ca mix-ul de politici macro-economice aplicate in economia romaneasca e nesustenabil, in conditiile in care un mix sustenabil presupune ca acesta sa nu penalizeze inflatia si deficitul de cont curent. Pe plan intern, materializarea riscului se poate vedea in discrepanta dintre active, care sunt in lei, si pasive, care sunt mai mult in valuta, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Pentru populatie, care tinde sa se imprumute in valuta, dar are veniturile in lei, pericolul ar fi sa ajunga sa nu-si mai poata plati datoriile. Potrivit lui Croitoru, criza externa nu ar trebui sa aiba efecte vizibile asupra Romaniei, insa evolutia din ultimii doi ani depinde foarte mult de increderea dintre banci. In plan extern, Croitoru estimeaza ca am putea vedea un nou varf al crizei in anul 2009, pentru ca in acel moment s-ar face trecerea de la dobanda fixa la cea variabila pentru imprumuturile cu dobanda fixa in primi cinci ani acordate in 2004-2005 in Statele Unite.

Pe piata din Romania, imprumuturile acordate cu dobanda fixa in primii 1-2 ani nu vor crea probleme daca sistemul de reglementare este in parametri normali, iar cursul de schimb se mentine la un nivel sustenabil.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.