"Aparatul bugetar, supradimensionat cu 500.000 oameni"

Joi, 13 Mai 2010, ora 13:17
2200 citiri
"Aparatul bugetar, supradimensionat cu 500.000 oameni"

Aparatul bugetar este supradimensionat cu aproximativ 500.000 de oameni, nu doar 100.000 - 200.000 de angajati cum se vorbeste in prezent, a declarat, joi, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, in cadrul unei intalniri cu doctoranzii de la Academia de Studii Economice, informeaza Mediafax.

Croitoru le-a spus studentilor ca, in ciuda unor estimari potrivit carora in sectorul bugetar ar fi angajati 100.000-200.000 de oameni a caror productivitate a muncii este foarte redusa, situatia reala se refera la 500.000 de oameni care "nu au ce sa faca in sectorul bugetar".

El raspuns intrebarilor privind reluarea cresterii economice, aratand ca Romania nu are resurse pentru a iesi singura din criza, iar revenirea va depinde de reivgorarea pietelor externe si de credibilitatea oferita de politicile interne pentru a atrage investitorii straini.

Croitoru spune ca, in acest caz, mediului politic nu-i ramane decat sa creeze conditiile propice pentru investitorii straini si romani, singurii care pot readuce economia pe crestere.

Consilierul guvernatorului BNR crede ca principala preocupare a Guvernului trebuie s-o reprezinte "curatarea bugetului", care in momentul de fata este plin de "foarte multe mizerii".

Din datele prezentate in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI reiese ca Executivul s-a angajat sa limiteze pana la inceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari, putin peste 5%.

"Vom limita totodata fondul de salarii in 2011 la 39 de miliarde de lei si vom stabili o limita de 1,29 milioane total angajati in sectorul public la inceputul anului 2011.

Pentru a incuraja disciplina bugetara, ierarhizarea dupa activitati a proiectelor si sporirea eficientei, Ministerul Finantelor va transmite limite orientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite, in procesul de elaborare a strategiei fiscale", se arata in scrisoarea suplimentara convenita de autoritatile romane si misiunea de evaluare a Fondului Monetar International (FMI).

Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numarul de personal in sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajati, cu 36.000 de salariati mai putin decat in decembrie 2008.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX ca peste 140.000 de angajati din sectorul public vor fi disponibilizati pana la inceputul anului viitor, pentru a mentine cheltuielile de personal in 2011 in limitele convenite cu FMI.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni, ca personalul din sectorul public ar trebui sa scada pe termen mediu, in urmatorii ani, cu 250.000 de salariati, respectiv o reducere similara angajarilor suplimentare din perioada 2006-2008.

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #aparatul, #bugetar, #bugetari, #croitoru, #oameni , #stiri Lucian Croitoru