Croitoru dezvaluie cat va mai limita BNR creditarea in valuta

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 16:22
2222 citiri
Croitoru dezvaluie cat va mai limita BNR creditarea in valuta

Limitarea creditarii in valuta va continua pana va ajunge la acel nivel care sa nu mai genereze acumularea dezechilibrelor externe, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Ne dorim sa limitam creditarea in valuta la acel nivel care sa nu mai duca la acumularea de dezechilibre externe care sa creeze o vulnerabilitate. Pe de alta parte, dorim sa avem o crestere economica cat mai inalta, apropierea potentialului, astfel incat sa putem converge catre nivelul de trai din Uniunea Europeana gradual. Nu sunt neaparat compatibile aceste doua lucruri dupa cum nici nu se exclud", a spus Croitoru, intr-o conferinta de specialitate, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, trebuie gasit acel echilibru fin care sa permita ca tara sa nu se indatoreze in valuta dar, in acelasi timp, sa duca la progresul dorit.

Datoria externa totala a Romaniei (datoria statului, garantata de stat, a companiilor private si a bancilor) a crescut in ultimii opt ani de aproape cinci ori, de la 21,5 miliarde de euro in 2004, la 98 miliarde de euro, in august 2012.

Prognoza curs valutar: Noi presiuni in preajma alegerilor parlamentare?

Pe de alta parte, leul este singura valuta din Uniunea Europeana care a scazut in raport cu euro. De asemenea, leul ocupa locul trei si la nivel european, in topul deprecierii, dupa dinarul sarbesc si leul moldovenesc. Astfel, leul a inregistrat in 2012 o depreciere de 4,66% comparativ cu moneda europeana.

Deprecierea leului vine in contextul in care totalul creditului in valuta acordat sectorului privat se ridica in septembrie la 146 miliarde de euro, in conditiile in care creditul in lei se ridica la doar 84 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#limitare creditare valutara, #credite valuta, #Croitoru limitare creditare BNR , #Consilier BNR