Turismul si agricultura, marile oportunitati ratate de Romania

Joi, 28 Februarie 2008, ora 10:05
2374 citiri
Turismul si agricultura, marile oportunitati ratate de Romania

Managementul prost al potentialului turistic si lipsa strategiilor in agricultura au dus la o incredibila scadere a atractivitatii pentru investitii straine.

Un discurs in general echilibrat referitor la evolutiile din Romania capata accente critice atunci cand vine vorba despre sectoarele in care potentialul de dezvoltare este insuficient fructificat. Editorii Raportului pe 2008 al Oxford Business Group - document lansat, ieri, la Bucuresti - au identificat drept "oportunitati ratate" turismul si agricultura din tara noastra.


"Turismul ar trebui sa participe cu cel putin 5% la formarea produsului intern brut al Romaniei, nu doar cu 1-2% cat detine acum. Aici exista o mare resursa prin care se poate atrage multa valuta cash si mai mult capital strain, dar managementul acestui sector a fost gresit. Din pacate, Romaniei ii va fi foarte greu sa ajunga Bulgaria din urma la acest capitol", a declarat Paulius Kuncinas, editor regional al Oxford Business Group pentru Europa de Est, cu ocazia lansarii Raportului OGB.


El a precizat ca "este inexplicabil, greu de imaginat motivul pentru care o tara ca Romania, care are un mare potential natural si istoric, atrage atat de putini turisti. Cred ca aici se regaseste cea mai mare oportunitate ratata".


Investitiile straine ar putea sa scada


Cat despre agricultura, aceasta este calificata drept "un alt sector mai putin matur" din economie. Agricultura "depinde mult de stimulente si strategii guvernamentale, care in continuare lipsesc din Romania", a mai spus editorul OBG


Romania a devenit principala destinatie pentru investitiile straine directe dintre noile tari membre ale UE, dar acestea ar putea sa scada din acest an. In acelasi timp, economia va trece printr-o perioada de volatilitate pe fondul crizei globale si al instabilitatii politice, potrivit Oxford Business Group (OBG). "Apetitul pentru investitii in Romania incepe sa scada, insa nu doar pentru ceea ce se intampla in tara, ci si din cauza contextului international", a declarat Paulius Kuncinas. In opinia lui, o anumita categorie de investitori se vor orienta catre alte categorii de profit, vor veni si in Romania, dar investitorii traditionali nu vor mai alege aceasta piata.


Noroc cu retailul si investitia Nokia!


"Vom vedea mai multe investitii de tip organic, adica achizitii si fuziuni, si mai putine investitii de tip greenfield", a adaugat Kuncinas. Editorul OBG a aratat ca Romania ramane una dintre cele mai atractive piete emergente, fapt care se explica prin investitiile mari in retail, sectorul bancar si chiar prin relocarea fabricii de telefoane mobile Nokia. "Din punct de vedere istoric, Romania este in urma altor tari din Europa si incearca sa recupereze timpul pierdut in ceea ce priveste investitiile si dezvoltarea.


Aceste obiective de convergenta presupun atat oportunitati, cat si riscuri. Dintre oportunitati, amintim accesul pe pietele de export, cat si marimea pietei locale. In ceea ce priveste riscurile pietei romanesti, as aminti volatilitatea cursului de schimb si riscurile pietei financiare, iar la nivel microeconomic situatia de pe piata muncii", conchide Kuncinas.


Analistii financiar-bancari vor mai multa atentie de la BNR si Ministerul Finantelor


Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), infiintata ieri, isi propune sa militeze pentru imbunatatirea cadrului legislativ financiar-bancar si stimularea unor dezbateri cu organisme de reglementare precum Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Ministerul Economiei si Finantelor.


Cei patru membri fondatori ai asociatiei sunt Lucian Anghel (economist-sef la BCR), Florian Libocor (economist-sef la BRD), Ionut Dumitru (economist-sef la Raiffeisen Bank) si Radu Craciun (director de investitii la Interamerican Pensii Private). In acest sens, vor fi organizate intalniri periodice ale membrilor asociatiei pentru dezbaterea unor teme stiintifice, putand face propuneri legislative adresate autoritatilor cu initiativa legislativa.


"Asociatia doreste imbunatatirea dialogului cu aceste institutii de reglementare. Avand in vedere ca atat analistii, cat si piata au nevoie de informatii de prima mana, un astfel de dialog poate fi foarte constructiv. Cu totii vrem sa stim ce a determinat Banca Nationala sau Ministerul Economiei si Finantelor sa ia o anumita decizie", spun fondatorii AAFBR.AAFBR este o organizatie profesionala care urmareste protejarea si promovarea drepturilor membrilor sai privind exercitiul profesiei de analist financiar bancar si a intereselor legitime ale companiilor in cadrul carora acestia isi desfasoara activitatea.


Membri nou-infiintatei asociatii pot fi absolventii licentiati ai invatamantului superior economic, precum si absolventi ai invatamantului postuniversitar economic. Aderarea se va face la recomandarea unui membru al Asociatiei si dupa aprobarea Consiliului director. Cotizatia anuala a fost stabilita la 200 lei.


Romania in 2008


Oportunitati si avantaje

Rata ridicata de crestere economica;

Sectoare atractive pentru investitiile straine: retail si pietele financiare;

Mai multi producatori isi reloca afacerile in Romania;

Piata interna relativ mare;

Exista nise pentru productie cu potential de export, in special industriiile de autovehicule si de componente auto.


Riscuri si constrangeri

Volatilitatea cursului de schimb valutar;

Evolutiile negative de pe pietele externe;

Criza de mana de lucru calificata;

Cresterea costurilor de productie;

Instabilitatea politica.

Recomandari pentru guvern

Adoptarea de politici fiscale stricte, menite sa reduca deficitul bugetar;

Potolirea presiunilor inflationiste;

Reforma pietei muncii, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta angajatorii.