Sanse mai mici pentru o noua majorare a dobanzii cheie

Joi, 10 Iulie 2008, ora 12:55
1384 citiri
Sanse mai mici pentru o noua majorare a dobanzii cheie

Nivelul inflatiei din iunie, in conformitate cu asteptarile pietei, si aprecierea accelerata a leului de la inceputul acestei luni reduc probabilitatea unei noi majorari a dobanzii cheie de catre banca centrala la sedinta de politica monetara din 31 iulie."Sansele ca dobanda cheie sa mai creasca sunt aproape nule", a declarat pentru NewsIn economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, dupa anuntarea datelor privind inflatie din iunie.


Rata anuala a inflatiei s-a accentuat usor la 8,61% in iunie, nivel in conformitate cu estimarile analistilor, de 8,6-8,7%.


"Inflatia este in conformitate cu asteptarile noastre. Totusi, este ingrijorator ca inflatia de baza (core) creste pentru a noua sau a zecea luna consecutiv", observa economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.


Daca datele publicate joi de Statistica sunt in conformitate cu asteptarile si nu ar trebui, potrivit analistilor, sa modifice prognozele pentru perioada urmatoare, un nou factor a aparut in ecuatia inflatiei in aceasta luna - aprecierea accentuata a leului.


Lucian Anghel apreciaza ca intarirea leului din aceasta luna - mai accentuata decat estima - "reduce probabilitatea ca BNR sa majoreze dobanda cheie".


"Aprecierea leului a venit cum nu se poate mai bine, pentru ca ar fi mult mai greu de readus inflatia pe un trend descendent in cazul in care ar atinge un nivel cu doua cifre", a spus Anghel, pentru NewsIn.


Leul s-a apreciat rapid incepand cu primele zile ale acestei luni, de la cotatii apropiate de 3,65 lei/euro in primele zile din iulie la sub 3,53 lei/euro in sedinta de tranzactionare de miercuri.


La cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), leul a castigat peste 10 bani (2,85%) fata de sfarsitul lunii anterioare, de la 3,6575 lei/euro in 30 iunie pana la 3,5434 lei/euro in 9 iulie.


In ciuda aprecierii leului, analistii din piata isi mentin parerea ca in iulie se va atinge un varf al inflatiei anuale din acest an, de peste 9%, chiar daca vad un nivel usor sub cel estimat anterior.


Ionut Dumitru estimeaza pentru iulie un nivel de 9,6% al inflatiei anuale, care ar urma apoi sa intre pe o tendinta descrescatoare, ajungand la 8,7% in august si la 7,5-7,6% in septembrie.


"In iulie, inflatia ar putea fi mai scazuta decat estimam, ca urmare a aprecierii leului. Cand am estimat inflatia din iulie intre 9,4-9,7%, am luat in calcul la o relativa stabilitate a cursului de schimb", a mentionat Lucian Anghel.


"Totusi, ramane de vazut cum cum vor evolua celelelate preturi ca urmare a majorarii preturilor la utilitati. In plus, presiunea pe partea preturilor combustibililor se mentine", a adaugat economistul sef al BCR.


Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, la sfarsitul lunii trecute, ca preturile la gaze naturale livrate populatiei se vor majora in medie de la 1 iulie cu 12,5%, iar la electricitate - cu 4,4%.


Dupa anuntul ANRE, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, declara ca inflatia anuala va depasi, in iulie, nivelul de 9%, in principal din cauza scumpirilor la gaze si electricitate.


Oficialul BNR mai mentionase ca banca centrala ia in calcul pentru perioada urmatoare si masuri administrative pentru controlarea cresterii preturilor.


Intre timp, BNR a afisat un proiect de regulament prin care impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior".


Pentru a lua in considerare venituri peste aceasta limita, banca trebuie sa solicite clientului documente care sa ateste continuitatea acestora, se mai arata in proiectul BNR.


Potential de ieftinire a alimentelor


Alimentele s-au scumpit cel mai mult in intervalul iunie 2007-iunie 2008, cu 11,77% in medie, in timp ce tarifele la servicii s-au majorat cu 8,71%, iar preturile marfurilor nealimentare au crescut cu doar 5,87%, arata datele publicate de Statistica.


"Evolutia din iunie ma face sa vad un potential de scadere a preturilor bunurilor agro-alimentare. Din august-septembrie vom intra pe un trend dezinflationist", a apreciat economistul sef al BCR.


Ionut Dumitru estimeaza ca preturile alimentelor se vor stabiliza pe ansamblu, chiar daca unele bunuri din aceasta categorie - precum legumele sau fructele - se vor ieftini.


In a sasea luna a acestui an, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete (cu 7,77% fata de mai), uleiul comestibil (2,26%), carnea de porc (1,96%), combustibilii (1,26%), carnea de vita si cea de pasare (1,1%).


"Pretul fructelor proaspete a crescut semnficativ in iunie pentru ca primele fructe care apar pe piata sunt intotdeauna cele mai scumpe", a comentat Anghel.