Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania in 2009: bani mai putini, datorii mai mari

Romania in 2009: bani mai putini, datorii mai mari

Datoria publica a Romaniei a crescut  la 108,9 miliarde de lei, adica peste 21% din PIB, in conditiile in care veniturile de la inceputul anului au scazut cu peste 8%.

Cu un minus bugetar de 5,2% din PIB, datoria publica a Romaniei a crescut cu 32,26% in 2008, informeaza Ministerul de Finante.

In ianuarie, veniturile bugetului de stat, de 9,24 miliarde de lei, au acoperit 66% din  veniturile bugetului general consolidat, dar s-au plasat cu 8,04% sub valoarea din ianuarie 2008, conform cotidianului Adevarul


Lichiditatea a scazut, iar resursele sunt mai scumpe, sustine economistului-sef din cadrul BCR, Lucian Anghel. Acesta a explicat ca "si cu o crestere a datoriei publice, ne aflam cu mult sub media UE." Ponderea actuala a datoriei publice in PIB se afla cu mult sub nivelul de 60% impus de conditiile Tratatului de la Maastricht, pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru adoptarea euro. Astfel, 59,6% din datoria publica este in lei, 27,68% era in euro, 9,57% in dolari, 1,9% in yeni japonezi, iar restul in alte valute, potrivit Adevarul.

In prima luna a acestui an, veniturile bugetului general consolidat s-au redus, cu 8,68%, comparativ cu perioada similiara din 2008, pana la un nivel de 13,82 miliarde de lei. „Ianuarie este, de regula, o luna buna, cu incasari bugetare foarte mari, undeva in top trei. Ea reflecta rezultatele de profit din lunile octombrie-decembrie, cand inca nu eram afectati semnificativ”, spune Anghel, citat de Adevarul.  In acest context, economistul se asteapta ca veniturile prognozate sa nu fie realizate.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2229 ori
Citeste mai multe desprebuget datorie euro lei miliarde pib publica venit