Previziunile analistilor, privind inflatia din iulie: de la 1,8% la 3,4%

Luni, 09 August 2010, ora 18:05
1656 citiri
Previziunile analistilor, privind inflatia din iulie: de la 1,8% la 3,4%

Analistii financiari bancari au asteptari sensibil diferite in ceea ce priveste rata inflatiei din iulie, luna in care a fost aplicata majorarea TVA de la 19% la 24%, estimariile variind de la 1,8% la 3,4%, in conditiile in care BNR vede un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioada de trei luni, informeaza Mediafax.

Astfel, pentru rata inflatiei pe ultimele 12 luni analistii anticipeaza valori intre 6,3% si 8%, dar toti sunt de acord ca nivelul din iulie va fi determinant pentru inflatia de la finele anului.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va conduce intr-o prima runda, care se va incehia in trei luni, la o crestere a preturilor cu 3%, iar efectele de runda a doua vor fi modeste, respectiv o majorare de 1% a preturilor.

Potrivit economistului sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, inflatia din iulie se va ridica la 2,9%, din care 2,6 puncte vor reprezenta impactul majorarii TVA, iar in aceste conditii, rata anuala se va plasa la 7,4%.

Oficialul ING vede o posibila revenire a inflatiei pana la 7% la finele anului, daca nu va interveni o inflamare a preturilor alimentare, influentate de evolutiile internationale. El considera ca efectele de runda a doua din cresterea TVA vor fi nesemnificative.

Prognoza cea mai optimista apartine economistului sef al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor, care se asteapt la o rata lunara de 1,8%, ceea ce corespunde unei inflatii pe ultimele 12 luni de 6,3%.

Libocor nu exlude ca eventuale efecte ale cresterii TVA sa apara si in urmatoarele luni, dar sustine ca evolutia preturilor din iulie va fi determinanta pentru finele anului.

La polul opus se situeaza economistul sef al BCR, Lucian Anghel, cu o prognoza pentru rata lunara de 3,4%, corespunzatoare unei inflatii anuale in jur de 8%. 

"Suntem mai pesimisti si vedem inflatia lunara la 3,4%, deci rata anuala in jur de 8%. Ramane de vazut cat de mult deficitul de cerere interna va putea estompa din crestere.

Evolutia din iulie va fi un semnal foarte puternic pentru evolutia viitoare. La inflatie mai redusa, de 7,4 - 7,5%, probabil asteptarile inflationiste vor fi mult mai reduse", a spus Anghel.

Analistii BCR estimeaza pentru finele anului o inflatie intre 8% si 8,5%, considerand ca o viteza de crestere alerta in iulie se poate recupera destul de greu, in ciuda deficitului de cerere.

Preturile de consum au inregistrat o crestere lunara usoara de 0,16% in iunie, iar rata anuala a inflatiei a scazut de la 4,42% in mai la 4,38%, in conditiile ieftinirii marfurilor alimentare pentru a doua luna consecutiv.

Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%. BNR a modificat in crestere de 3,7% la 7,8% prognoza privind rata inflatiei la finele anului.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punct procentual.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#anghel, #chidesciuc, #inflatie, #majorare, #tva , #stiri Lucian Anghel