Lucian Anghel, BCR: Romania este la jumatatea randamentului din zona euro in agricultura

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 14:40
1570 citiri
Lucian Anghel, BCR: Romania este la jumatatea randamentului din zona euro in agricultura

Statul roman ar trebui sa implementeze o serie de masuri prin care sa incurajeze comasarea terenurilor agricole, in conditiile in care, la nivel national, primii 50 de jucatori din domeniu lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, a spus economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, citat de NewsIn.

"Primii 50 de jucatori din domeniul agricol lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv circa 430.000 hectare. Trendul ascendent al preturilor terenurilor agricole vizibil pana anul trecut, precum si anticipatiile de majorare ulterioara au avut un efect nefavorabil asupra procesului de comasare a terenurilor agricole", se arata in raportul privind agricultura in Romania prezentat luni de BCR.

Anghel considera ca Romania are "un potential colosal pentru a ajunge exportator net de produse agricole", desi in prezent importa o serie de produse agroalimentare care ar putea fi produse si in plan intern. "Cu exceptia lunilor iulie si august, cand productia locala de legume atinge un nivel maxim anual, in tot restul anului importurile sunt cele care detin suprematia.

Cu toate acestea, supermaketurile si hipermarketurile nu pot fi invinuite in totalitate de aceasta situatie, deoarece ele au nevoie de o desfacere asigurata prin contracte ferme si in volume corespunzatoare, astfel incat riscurile aferente sa poata fi minimizate intr-o masura cat mai mare", se mentioneaza in raportul de cercetare al BCR.

Totodata, acesta subliniaza ca reunirea fortelor producatorilor locali in asociatii este foarte importanta pentru viitorul acestora, cu atat mai mult cu cat competitia din partea tarilor Uniunii Europene va ramane ridicata.

"Nu s-au facut pasi in sensul comasarii terenurilor agricole. Statul trebuie sa gaseasca solutii, putem vorbi inclusiv de un sistem de impozitare care sa incurajeze comasarea, avand in vedere ca Romania este la jumatatea randamentului din zona euro in agricultura", a explicat economistul-sef al BCR.

In acelasi timp, el a afirmat ca fragmentarea terenurilor agricole, investitiile scazute de pana in prezent, fenomenul de imbatranire a populatiei de la sate si saracia larg raspandita in mediul rural "pun agricultura romaneasca in fata singurelor optiuni: investitiile straine directe si fondurile europene". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #bcr, #impozitare, #ue , #stiri Lucian Anghel