Isarescu scumpeste creditul din doua parti

Luni, 04 Februarie 2008, ora 23:01
1185 citiri
Isarescu scumpeste creditul din doua parti

Banca Nationala a decis ieri sa majoreze dobinda-cheie cu nu mai putin de un punct procentual si sa mareasca provizioanele pentru creditele in valuta.
Guvernatorul BNR se foloseste de toate masurile posibile in lupta cu inflatia.

Direct si administrativ. Acestea sint cele doua cai pe care BNR a ales sa le urmeze pentru a domoli pofta de imprumuturi a romanilor. Altfel spus, Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis ieri sa majoreze dobinda de politica monetara cu un punct procentual, pina la 9% pe an, dar si sa ridice nivelul provizioanelor pentru creditele in valuta.

Ambele masuri au fost anticipate mai mult sau mai putin de catre analisti si bancheri. "BNR a marit dobinda fortata de conditiile din piata. Cind analistii estimau o crestere de 0,5-1% a dobinzii se bazau pe aceleasi conditii. Banca centrala nu mai reusea sa atraga lichiditati la dobinda de 8%", spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

De altfel, cifrele arata ca, de la precedenta majorare a dobinzii de politica monetara, sumele retrase de banca centrala din piata au scazut exponential. De la 8,5 miliarde de lei sterilizati in ziua in care dobinda a devenit 8%, aceasta suma a ajuns la nici un miliard de lei la ultimele interventii.

Banca centrala a mai anuntat si "adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar". Aceste masuri vor fi practic alternativa la majorarea rezervei minime pentru valuta, impusa bancilor.

O eventuala noua majorare a rezervei ar fi fost, spun analistii si bancherii, cel putin inutila, dar nu ar fi provocat efecte adverse cum ar fi accentuarea exportului de credite. Aceasta decizie de ieri a BNR este menita sa scumpeasca imprumuturile in valuta, care la finele anului trecut reprezentau peste 50% din totalul creditarii, cu o crestere anuala de 130%.

Bancherii vad un impact asupra dobinzilor de 1-1,5% in urmatoarea perioada. "Decizia de majorare a dobinzilor in lei afecteaza masa monetara in lei, in timp ce majorarea provizioanelor la creditele in valuta, in conditiile mentinerii ratelor rezervelor minime obligatorii, a fost facuta cu scopul de a tempera avansul creditelor in valuta", considera economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Acesta a adaugat ca amploarea efectelor depinde insa de marja cu care au fost majorate provizioanele. "In mod sigur aceasta masura creste costurile pentru debitorii care au salarii in alta valuta decit cea in care au imprumuturile", a mai spus Anghel. In plus, Banca Nationala a decis ca majorarea provizioanelor pentru creditele in valuta sa se aplice si institutiilor financiare nebancare.

BNR nu a dezvaluit inca si cu cit vor creste aceste provizioane. Bancile vor fi obligate sa introduca in propriile norme noile dispozitii ale BNR in maximum 30 de zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial.

Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascalu, precizeaza pentru NewsIn ca majorarea provizioanelor la creditele in valuta "inseamna, in mod cert, costuri mai mari pentru banci". Dascalu a explicat ca "nivelul provizioanelor se calculeaza ca o matrice, in functie de bonitatea clientului, putind fi de aproximativ 15-20% din valoarea creditului". El a estimat ca o noua majorare a dobinzii-cheie, de la nivelul de 9% anuntat luni de BNR, va depinde, in urmatoarele luni, mai ales de evolutia cursului de schimb.

Efecte directe se vor vedea si asupra monedei nationale, care deja a cistigat 8 bani intr-o singura zi fata de euro. "O astfel de masura va avea ca efect probabil pe termen scurt o apreciere a leului si implicit va limita presiunile inflationiste. Pe termen mediu si lung insa nu exista decit motive speculative pentru o apreciere a leului pentru ca fundamentele economice nu s-au schimbat.

Majorarea de astazi, dubla fata de cea de acum o luna, arata ca BNR percepe presiuni inflationiste sporite fata de atunci. Ea arata indubitabil ca obiectivul este nu cresterea economica, ci mentinerea stabilitatii preturilor", apreciaza directorul GEA, Liviu Voinea. "Decizia BNR a depasit asteptarile mele - personal, mizam pe o majorare cu 0,50 sau 0,75 puncte procentuale. Cred ca reactia in piata va avea doua componente. Astfel, sint de asteptat o apreciere a leului si o crestere a volumelor sterilizate de banca centrala", spune si economistul-sef al BRD SocGen, Florian Libocor.

Noua dobinda a tras 1,3 miliarde de euro din piata

Majorarea dobinzii de politica monetara cu un punct procentual, la 9%, a stimulat bancile comerciale sa participe la licitatia organizata ieri de catre Banca Nationala a Romaniei, care a atras din piata 4,62 miliarde de lei (1,28 miliarde de euro). Potrivit MEDIAFAX, in cadrul licitatiei de luni au participat opt institutii de credit, iar sumele au fost atrase printr-un depozit cu scadenta la doua saptamini, la o dobinda egala cu noua rata de politica monetara.

"La licitatiile organizate de BNR in ultima perioada au participat foarte putine banci, insa o data cu majorarea dobinzii de politica monetara, interesul bancilor de a plasa lichiditate la banca centrala a crescut, intrucit plasamentele sint remunerate cu o dobinda de 9%", a spus un dealer. In ultimele doua saptamini, BNR a organizat licitatii pentru sterilizarea excesului de lichiditate la o dobinda de 8%, insa in cadrul operatiunilor au participat un numar redus de banci, intrucit pe piata ratele obtinute erau mai ridicate.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17538&art=42539&cHash=330b45cbfd target=_blank>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.